Linnapea otsustab Savisaar

Heidit Kaio 07. detsember 2001, 00:00

Täna hommikul kell kümme kogunevad värsked liitlased Tallinna volikogu majja, et allkirjastada koalitsioonilepe.

Veel ühe nädala käib istumas oma Vabaduse väljaku kabinetis praegune linnapea Tõnis Palts. Tuleva neljapäeva volikogu istungil kuulutavad Reformierakond ja Keskerakond ametlikult välja uue linnapea ja volikogu esimehe nime.

Rein Voog, kes Reformierakonna liikmena on seni volikogu juhtinud, astus eile tagasi volikogu esimehe kohalt ja teatas, et jätkamine käiks vastu tema maailmavaateliste seisukohtadega. Ta lahkus Tallinna volikogu fraktsioonist, kuid jätkab tööd riigikogu liikmena.

Reformierakonna Tallinna piirkonna juhtide Urmas Paeti ja Maret Maripuu initsiatiivil sündinud otsus sõlmida kokkuleppe Keskerakonnaga oli sündinud USAs viibivat Voogi informeerimata.

Reformi plaan anda Tallinna linnas ühisetendus koos Keskerakonnaga tulid üllatusena ka senistele liitlastele Mõõdukatele ja Isamaaliidule. ?See on nagu sõbrale tünga tegemine,? ütles Isamaaliidu Tallinna piirkonna esimees Aimar Altosaar. ?Me oleme alati ka isiklikul tasandil hästi läbi saanud, oleks võinud ju varem öelda.?

Mõõdukad, kellel on Tallinna volikogus ainult neli häält, ametlikku teadaannet koalitsioonikaaslaste otsusest pole saanudki. ?Ei ole tulnud punast piuksugi,? ütles eile õhtul Mõõdukate meediakoordinaator Olari Koppel.

Paeti ja Maripuu otsus viia Reformierakond Tallinnas kokku Keskerakonnaga oli kooskõlastatud Reformierakonna esimehe Siim Kallasega, kes veel eilegi suhtus toimuvasse ettevaatlikult, sest ei soovinud lõhkuda võimuliitu Toompeal.

?Mul on kahju, et tekkinud olukord pingestab suhteid koalitsioonikaaslastega Toompeal. Reformierakond soovib jätkata valitsusliidus järgmiste valimisteni,? ütles Kallas, kes eile päeval ise Laariga silmast silma ei kohtunud, sest oli hommikust saati Paides.

Laari sõnul soovib valitsuskoalitsioon nüüd esmajärjekorras võtta riigikogus vastu riigieelarve. Laar ei välistanud ka vähemusvalitsuses jätkamist. ?Opositsiooni vabatahtlikult me ei lähe.?

Laar on korduvalt ajakirjanduses rõhutanud, et soovib olla esimene Eesti peaminister, kes on suutnud püsida võimul valimistest valmisteni.

Eilse hommikupooliku täitsid peaminister Laaril kohtumised. Mõõdukate esimehe Toomas Henrik Ilvesega vannuti truudust nii all- kui ülallinnas.

Keskerakonna esimehe Edgar Savisaarega kohtumine polnud Laari sõnul kuigi tulemuslik. ?Tallinna küsimustest rääkisime vähe. Tema küsis, mida meie edasi teeme ja mina küsisin, mida nemad edasi teevad. Vastust ei saanud kumbki,? ütles Laar.

Mitu nädalat paleepööret kavandanud Reformierakonna Tallinna piirkonna esimees Urmas Paet ütles eile, et endise liidu jätkamine Tallinnas oli mõttetu. ?Võimatu on saavutada kokkuleppeid, kui pead rääkima läbi 14 osapoolega,? ütles Paet. Nädalaid on hoidnud kinni Tallinna eelarvet rahandusminister Siim Kallase ja linnapea Tõnis Paltsu vaidlus Tallinna 1,5 mld kroonise Tallinna laenukava üle.

Tõnis Palts avaldas üleeile Eesti Päevalehes artikli, kust pärineb järgnev tsitaat: ?Kui koalitsiooni enamus otsustab investeeringute vähendamise kasuks, siis pean ma bol?evismile alluma.? Urmas Paet: ?Artiklis on tüüpiline opositsioonierakonna leksika. Paltsu artikkel otsustamist meile just raskemaks ei teinud.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 12:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing