Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uuest elukohast tuleb teada anda vaid üks kord

  Ma saan lapsehooldustasu Tallinna pensioniametist, aga mul puudub Tallinnas sissekirjutus. Kuna elan alaliselt Tallinnas, siis et lapsehooldustasu saada Tallinnast, pean iga poole aasta tagant käima avaldust kirjutamas, tõendamaks, et ma elan Tallinnas. Selle aasta juulis ma avaldust kirjutamas ei käinud ja augustis ei saanud ka lapsehooldustasu. Augustis kirjutasin avalduse ja sain raha septembris nii augusti kui ka septembri eest. Maksuametis selgus aga, et mul on septembri sotsiaalmaks maks maksmata. Ja selle võla pean tasuma mina. Kas see on õige? Mina leian, et see maks on minu eest juba makstud, siis miks mina pean seda uuesti tegema?
  Väga sant lugu. Sotsiaalmaksuseaduse § 9 lõike 4 järgi ei peaks te tõesti sotsiaalmaksu maksma, kui riik selle teie eest on ära maksnud. See säte viidi seadusesse sisse just nimelt lapsehooldustasu saavate FIEde pärast. Ilmselt ei osanud seaduseelnõu välja töötanud rahandusministeeriumi töötajad uneski näha, et riik võiks äkki suvalisel hetkel lapsehooldusel oleva ema eest sotsiaalmaksu maksmise katki jätta.
  Aga sama § 9 lõike 4 järgi on ka nii, et kui riik teie eest parasjagu midagi maksnud ei ole, siis peate te sotsiaalmaksu ise maksma. Maksuamet peab tegutsema nii, nagu seadus ette näeb. Seda peaks aga tegema ka pensioniamet. Praegusel juhul on tegemist pensioniameti omaloominguga.
  Sellist asja, et keegi peaks iga poole aasta tagant avalduse kirjutama, ei ole kirjas ei riiklike peretoetuste seaduses ega selle alusel valitsuse poolt välja antud ?Lastetoetuste määramise ja maksmise korras?. Viimases dokumendis on aga punkt 54: ?Elukohta vahetanud toetusesaajale jätkatakse toetus(t)e maksmist pärast vastava avalduse ja passi esitamist uues elukohajärgses pensioniametis sellest ajast, mil maksmine endises kohas lõpetati, kuid mitte rohkem kui kuus kuud tagasiulatuvalt.?
  Selle sätte mõte on ilmne: kui kolite uude kohta, kirjutate seal avalduse ja hakkate toetust saama uuest kohast. Ainult et kui kirjutate uues kohas avalduse näiteks kaheksa kuud pärast seda, kui vana elukoha järgi toetust enam ei saa, makstakse teile kuue kuu toetusraha ja kahe kuu toetusest olete ilma.
  Uue elukoha avaldamise protseduur peaks olema ühekordne. Kui seda määruse punkti tõlgendatakse nii, et elukohta vahetanud peavad iga poole aasta tagant uue avalduse kirjutama või muidu jäävad nad teotusest ilma, on ikka kurb küll. Sissekirjutus pole ju Eestis ammu enam mingi kohustuslik asi. Rahvastikuregistri seaduse järgi peavad oma piirkonnas elavate inimeste registrisse kandmise pärast muretsema kohalikud omavalitsused, mitte inimesed ise. Ja registri kanne on informatiivse, mitte sundusliku iseloomuga.
  Kui te sellel aastal ettevõtlusega ei tegelenud, siis viige selle kohta maksuametisse vabas vormis kirjutatud teade. On olemas riigikohtu poolt 28. juunil 2001. a tehtud otsus nr. 3-3-1-37-01, milles öeldakse, et ettevõtjana registreerimine ei tähenda kohustust tasuda sotsiaalmaksu avansilisi makseid.
  See, et olete lapsehoolduspuhkusel, ei tähenda automaatselt, et te sel ajal ettevõtlusega ei tegele. Andke sellest maksuametile teada, siis ei pea te sotsiaalmaksu avansilisi makseid tegema ? kui te sel ajal tõesti ettevõtlustulu ei teeni. Kui te selle avalduse viite, peaksite ise makstud sotsiaalmaksu tagasi saama. Ainult et järgmisel aastal on tagastatud summa teie tulu.
  Pensioniameti kohtusse kaebamine ei tasu ilmselt rahalises mõttes ennast ära.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.