?Jäneste? tõttu jääb linnal saamata 30 mln krooni aastas

10. detsember 2001, 09:31

Tallinna ühistranspordis piletita sõitjate tõttu jääb linnal saamata ligikaudu 30 miljoni krooni piletitulu, selle raha eest saaks osta 15 uut bussi, vahendab Raepress.

Ühistranspordiettevõtete juhid ning Tallinna Säästva Arengu ja Planeerimise Ameti (SAPA) ühistranspordi osakond annavad täna kampaania 'Sõida piletiga' esimese kolme nädala tulemustest.

Pressikonverentsil osalevad abilinnapea Toivo Ninnas, Tallinna Autobussikoondise (TAK) juhatuse esimees Mati Mägi, Tallinna Trammi- ja trollibussikonndise juhatuse esimees Peeter Maspanov ning SAPA ühistranspordi osakonna juhataja Eno Saar jt.

TAKi juhatuse esimehe Mati Mägi sõnul on kampaania veenvalt tõestanud kontrolöride arvu suurendamise vajalikkust. Pidevalt tegutsevale 35 piletikontrolörile on kampaania ajaks abiks sama palju Tallinna Autobussikoondise ning Tallinna Trammi- ja Trollibussikoondise töötajaid.

Novembri keskel käivitunud kampaania eesmärk on vähendada piletita sõitjate arvu ja suurendada linnakassasse laekuvat pletitulu.

SAPA ühistranspordi osakonna spetsialisti Jüri Miglai sõnul sõidab piletita keskmiselt 11,2 protsenti ühistranspordi kasutajaist.

'Kõige rohkem sõidu eest tasumata jätjaid on Lasnamäe ja Kopli liinidel,' ütles Miglai. Tema sõnul tuleks nende liinide kontrollimisel rakendada suurem arv kontrolöre, kuna tegemist on agressiivse kontingendiga. Palju on piletita sõitjaid ka koolilaste hulgas. Miglai sõnul moodustavad suurema osa 'jänestest' need, kes, talong käes, püüdlikult kompostri juures seisavad, et kontrolöri ilmumisel see kähku komposteerida.

'Piletita sõitjad peaksid hakkama kontrolli tugevdamise tõttu aduma, et odavaim võimalus on sõit õigeaegselt komposteeritud talongiga, ühissõidukist lunastatud piletiga või perioodikaardiga,' ütles säästva arengu ja planeerimise ameti ühistranspordi osakonna juhataja Eno Saar.

Kampaania on leidnud laialdast kajastamist meedias, nii mõnigi teiste arvelt sõitja on sattunud teleriekraanile. Trahv ühissõidukis piletita sõidu eest on kuni 600 krooni, samas teeb 30 päeva kaardi omanik keskmiselt 95 sõitu - see teeb ühe sõidu hinnaks 2 krooni.

'Pealegi on perioodikaardi kasutamine sõitjale väga mugav - ei pea ennast vaevama pileti ostmise ja komposteerimisega,' ütles Saar. 'Ainuke mure, et kaart oleks kaasas.'

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing