10. detsember 2001 kell 22:00

Eesti Pank: ühisraha ei põhjusta hinnatõusu

Eurotsoonis aasta alguses ilmneda võiva inflatsiooni ülekandumine Eestisse on vähetõenäoline, mis tuleneb eelkõige võimaliku jaekaubandusliku inflatsiooni lokaalsusest ning piisavalt väikestest jaekaubanduslikest käivetest europiirkonnaga, teatas Eesti Pank.

Enamiku analüütikute ning institutsioonide hinnangul on kartused europiirkonnas oluliselt kiireneva inflatsiooni ees alusetud ning aastaalguse hinnatõus Euroopas peaks tulema väga tagasihoidlik või olematu. Eelkõige on oodata, et euro suurendab hinnaläbipaistvust terves eurotsoonis, tõhustab majanduslikku integratsiooni ning annab aluse kiiremale pikaajalisele majanduskasvule.

Austria, Belgia, Hispaania, Hollandi, Iirimaa, Itaalia, Kreeka, Luksemburgi, Portugali, Prantsusmaa, Saksamaa ja Soome senised rahvusvaluutad kaovad käibelt pärast kuni paarikuulist üleminekuperioodi järgmise aasta alguses, mil paralleelselt kehtivad nii euro kui ka rahvusvaluutade sularaha. Kontorahana kehtib 1. jaanuarist ainult euro.

Eesti Pank soovitab kõigil, kel on kodus 1. jaanuarist eurole üleminevate riikide valuutat, see raha Eesti kroonideks või mõneks muuks sobivaks valuutaks vahetada.

Samuti võib eurotsooni riikide valuuta kanda pangakontole, kus see arvestatakse eurodesse. Lisaks eurole võib konto lasta ümber arvestada ka Eesti kroonidesse või mingisse muusse valuutasse.

Üks euro võrdub 15,6466 Eesti krooniga.

Autor: ÄP Online

Hetkel kuum