Valitsus püsib ID-kaardil ja eelarvemiljonitel

Heidit Kaio 11. detsember 2001, 00:00

Koalitsiooninõukogu tegi eile Reformierakonnale soovitusliku ettepaneku, et reformierakondlased Ignar Fjuk ja Neinar Seli, kes on esitanud riigikogule ettepaneku muuta ID-kaart tavakodanikule vabatahtlikuks, peavad selle tagasi võtma. Kui Fjuk ja Seli ei soovi eelnõu tagasi võtta, peaks Reformierakond hääletama ID-kaardi vabatahtlikuks muutmise vastu.

?Mina eelnõu tagasi ei võta,? ütles Ignar Fjuk. ?Ka Reformierakond ei saa seda tagasi võtta, see on Seli ja Fjuki eenõu.?

Valitsus on nimetanud ID-kaardi üheks olulisemaks projektiks, mis seostub nende e-valitsuse imagoga. ID-kaardi olemasolu on oluline digitaalallkirjaga asjaajamise elluviimisel ja samm e-valimiste poole.

Peaminister Mart Laar ütles, et tema ei tõlgendaks Reformierakonnale esitatud nõudmist ultimaatumina. ?Ei saa öelda, et ID-kaart on valitsuse püsimise hind. ID-kaardi kasutuselevõtt on kirjas koalitsioonileppes ja seda on valitsus korduvalt arutanud,? ütles peaminister Mart Laar. ?Kuid selle eelnõu riigikogu menetluses püsimine takistab e-valimiste projekti edasiliikumist.?

Reformierakondlane Meelis Atonen märkis, et Reformierakonna fraktsiooni käitumine riigikogus ID-kaardi hääletusel sõltub sellest, mis on koalitsiooninõukogu otsuse taga. ?Kui see on valitsuse püsimise hind, siis neelame selle alla,? ütles Atonen.

Samuti otsustas koalitsiooninõukogu, et eelarve suurendamisega saavad raha juurde Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, Eesti Televisioon, Tartu Ülikooli kliinikum ja Tartu lennukolled? ning raha lisatakse ka valitsusereservi. Rahaliselt mahukaimad ettepanekud tulid Mõõdukatelt, Reformierakond ei teinud ühtegi rahaeralduse ettepanekut.

Rahandusminister Siim Kallaselt eile kommentaari saada ei õnnestunud. Küsitletud isamaaliitlased ja mõõdukad ei soovinud seostada eelarve suurendamist valitsuse püsimisega. ?Ma ei kujuta ette, et riigieelarve suurendamine on seotud valitsuse püsimise või mittepüsimisega,? ütles riigikogu rahanduskomisjoni esimees Kalle Jürgenson. ?Kui on leitud võimalus suurendada tulusid, siis võib suurendada ka kulusid.?

Eelarvet suurendatakse riigi vara kasutamisest ja selle müügist tulevate sissetulekute võrra.

?Tegemist pole majanduskeskkonna arengu prognooside muutmisega. 135 miljoni kroonine lõtk on eelarves kogu aeg olemas olnud. Oli ju ette teada, et tekib juppe, mis lisaraha vajavad,? ütles reformierakondlane Jürgen Ligi. ?Kui 135 miljonit krooni on valitsuse püsimise hind, siis see on peenraha.?

Valitsusliidu osapooled leppisid kokku, et järgmise aasta riigieelarve võetakse vastu järgmisel kolmapäeval.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 12:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing