Põlva Piim ennustab ainult nelja suurtööstuse säilimist Eestis

11. detsember 2001, 09:39

Põlva Piima juhtide hinnangul jääb järgmise aasta lõpuks Eestisse alles neli suuremat piimatööstust, sest maailmaturu madalseis ning kehtima hakkavad euronõuded sunnivad ülejäänud tööstusi oma tegevust lõpetama või ühinema, kirjutab Postimees.

Põlva Piima juhataja Aivar Häelmi sõnul on tänavu kevade lõpust langema hakanud maailmaturuhinnad mõjutanud kõiki tootjaid, sest enamik neist tegeleb ka ekspordiga. ?Löögi tugevus sõltub just firma toodangu ekspordi osakaalust,? lausus ta.

Tulevikku ennustab Häelm aga E-Piimale, kes on spetsialiseerunud peamiselt juustu tootmisele, Valiole ja Põlva Piimale. ?Olenevalt pankade otsusest jääb neljandaks kas endine Ühinenud Meiereid, mis praegu kannab nime Meieri tootmine, või Tallinna Piimatööstus,? lausus ta.

Meieri tootmise omanik on praegu Hansapank. Tallinna Piimatööstuse tegevust suunab Häelmi hinnangul suurel määral aga Ühispank, kes on firma üks suuremaid võlausaldajaid.

Meieri Tootmise juhataja Robert Jaani hinnangul on siiski vähetõenäoline, et pangad otsustavad ühe või teise tööstuse sulgeda.

?Seda oleks pidanud tegema tüki aja eest, praegu on investeeritud ning tööstuse on jalgu alla saamas,? lausus ta. Samas võib Jaani hinnangul tööstuste arv väheneda ühinemiste tõttu.

Ivar Häelmi kinnitusel on oma mõju piimatööstustele ka järgmisel aastal kehtima hakkavatel uutel toorpiima kvaliteedinõuetel, mida peavad täitma just loomakasvatajad. Praeguse seisuga kaotavad tööstused sellega kokku viiendiku praegusest toormemahust, ennustas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing