Eesti majanduskasv pole aeglustunud

Raivo Sormunen 12. detsember 2001, 00:00

Eesti majandus sai viimase kuu jooksul mitmeid positiivseid makromajandustulemusi, mis kulmineerus kolmanda kvartali esialgse 4,9protsendilise majanduskasvuga möödunud nädalal.

Peaaegu selle aasta esimese ja teise kvartaliga võrreldav majanduskasv näitas, et kuigi maailma majanduse olukord on selle aasta algusega võrreldes märksa täbaramaks muutunud, pole see Eesti majandusele veel põntsu andnud.

Kolmandas kvartalis 13 kasvanud brutopalk, peaaegu muutumatuna püsinud kaupade ja teenuste hinnad ning jätkuvalt laenamist soodustavad madalad intressitasemed tunduvad suurendavat tarbimist. Ka numbrid kõnelevad enda eest.

Kaupluste läbimüük kasvas kolmandas kvartalis ligi viiendiku ning rohkem siseturismi harrastama hakanud kohalikud elanikud tõstsid tänu soojale suvele majutusteenuste käivet enam kui veerandi võrra. Rõõmu valmistas ka kolmanda kvartali ehitusturu üllatuslikult kiire kasv, mis näitab, et inimesed ei usu eriti majanduse halvenemisse.

Nähes oktoobrikuu ekspordilanguse pidurdumist ning üle kümnendiku kasvanud tööstustoodangu kasvunumbrit, ei tõota ka IV kvartali majanduskasv tulla kuigi halb.

Positiivselt hinnatakse Eesti olukorda ka välisilmas, mille märgiks oli möödunud kuu lõpus reitinguagentuuri Standard & Poor?s riigi välisvaluutakohustuste hinde tõstmine, mis aitab Eesti mainet tõsta ning laenuraha odavamaks muuta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing