Sundsuhtlus, sundtransiit ja tekkinud pinged

Karmo Tüür 12. detsember 2001, 00:00

Eesti-Vene majandussuhted on Äripäeva lugeja jaoks üle keskmise huvitav teema. Seetõttu soovin edasi arendada oma mõttekäiku, mis ajendas mind kirjutama artiklit Vene uutest sadamatest saab kasu ka Eesti.(ÄP. 23.11.)

Olin meeldivalt üllatunud, lugedes vastulauset lugupeetud kolleeg Mihhail Bron?teini sulest (?Külma sõja kaevikutest tuleb välja saada? ÄP. 29.11). Ilmselt jäi minu eelmises kirjatükis ebaselgeks rõhuasetus senise Eesti-Vene transiidisituatsiooni kirjeldamisel.

Sundsuhtlus nagu ka sundtransiit põhjustab pingeid. Hetkel on mitmed Venemaa lääne-ekspordile orienteeritud kompaniid situatsioonis, kus neil ei jää lihtsalt midagi muud üle kui kasutada Balti riikide, sh Eesti vahendusteenust. Loomulikult süvendab selline olukord negativismi inertsi, mis on kujundanud Eesti-Vene suhteid juba aastaid.

Üpris suure osa venemaalaste kujutluses on Balti riikidele kinnistunud transiidil parasiteerivate tülikate naabrite imago. Muuseas, see kuvand on omane veelgi enam Ukrainale ja mitmetele teistele endistele Nõukogude Liidu vabariikidele, kuid see on juba teine jutt. Sel hetkel, kui Venemaa suudab ise oma ekspordivajadusi (kasvõi osaliseltki) katta, muutub ka suhtumine. Tülikast vahendajast saab partner. Muidugi ei toimu see üleöö, kuid siiski loob Venemaa väliskaubanduslik iseseisvumine aluse paremateks suheteks.

Kui seejärel Vene ettevõtjad ikka eelistavad mõne kaubaartikli väljaveol alternatiivseid (loe: välis-) kanaleid, siis toimub see vabaturu tingimustes ja ilma liigsete emotsioonideta. Muuseas, arvan, et ega transiit tervikuna läbi Eesti oluliselt ei vähene, sealhulgas ka Vene transiit. Ja see on ainult hea. Suurem transiit = tugevamad firmad ja jõukam riik = atraktiivsem investeerimiskliima = ... See valem on küll ülimalt lihtsustatud, kuid oma olemuselt tõene.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing