Soomet ärritavad Eesti hullulehmatõkked

12. detsember 2001, 08:50

Eesti otsus lõpetada hullulehmatõve kartuses viieks aastaks Soome loomaliha sissevedu tekitab Helsingi võimudes imestust, põhjanaabrite põllumajandusministri Kalevi Hemilä hinnangul takistab keeld Eesti pääsu euroliitu, kirjutab Postimees.

?Kui Eesti tahab Euroopa Liidu liikmeks saada, tuleb muuta seadused vastavaks Euroopa Liidu omadele,? märkis põllu- ja metsamajandusminister Kalevi Hemilä eile Postimehele. Tema väitel ei tohi Euroopa Liidu teised liikmesriigid keelata Soome veiseliha sissevedu, ehkki riiki on tabanud hullulehmatõbi.

?Eestlased peaksid võtma arvesse, et Euroopa Liidu seadustik on koostatud nii, et ühe BSE (hullulehmatõve) juhtumi leidmisel pole mingit mõju lihaekspordile ühiskonna sees, kui on asutud korraldama teste nagu Soomes,? selgitas minister eile Turun Sanomates avaldatud artiklis.

Soome toiduainetööstuse tegevdirektor Pekka Hämäläinen peab Eesti sisseveokeeldu imelikuks ka seepärast, et Eesti pole tema väitel sulgenud piire teiste maade hullulehmatõve juhtumite pärast.

?See paistab näitliku otsusena, millega soovitakse teenida mingeid muid eesmärke,? avaldas ta arvamust Turun Sanomatele.

Eesti impordikeelud Soome ja teiste hullulehmatõve riikide suhtes pärinevad põllumajandusministri 1999. aasta 24. detsembri määrusel number 44. Need rakenduvad veterinaar- ja toiduameti otsusel automaatselt niipea, kui tõve esinemist on kinnitanud riik ise või mõni muu tunnustatud rahvusvaheline erialaorganisatsioon, selgitas ameti nõunik Olev Kalda.

Praegu kehtib loomaliha Eestisse sisseveokeeld 19 riigi suhtes, mistõttu Soome süüdistus enda diskrimineerimises on alusetu, lisas Kalda.

Põllumajandusminister Ivari Padar kinnitas, et ühtlustab oma veterinaaralased õigusaktid Euroopa Liiduga järgmise aasta jooksul ning siis võib kõne alla tulla ka impordipiirangute leevendamine Soome suhtes.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing