12. detsember 2001 kell 13:26

Börsiülevaade: poole kuu aktiivseim börsipäev

Viimastel päevadel tõusnud kauplemisaktiivsus suurenes täna Tallinna börsil veegi vaatamata sellele, et ühtne suund aktsiaturul puudus.

Hoos oli Hansapanga <GR#EE.HP> aktsia, mis sulgus esimest korda pärast 24. augustit 160 kroonil.

Ebakindlat suunda aitasid täna genereerida Euroopa börsid, mis ühelt poolt olid rõõmsad USA Keskpanga intressikärpe üle ja uskusid majanduse paranemisse, teisalt jällegi olid halvasti meelestatud maailma suuruselt kolmanda ravimifirma Mercki kasumihoiatuse tõttu.

Tehingute arvu poolest viimase poole kuu aktiivseimal börsipäeval 73 tehingut andnud Hansapanga aktsia jaoks oli tänane päev juba üheksas järjestikune tõusupäev, mille jooksul on ta kasvanud juba ligi kümnendiku.

Veidi kosumist oli märgata ka lisanimekirjas noteeritud Saku <GR#EE.SAKU> aktsia vastu, mis sulgus 60,75 kroonil ning mille ostuäär kerkis pärast augusti algust taas 60 krooni joonini.

Negatiivse poole pealt vajab äramärkimist tugevat kauplemisaktiivsust näidanud Norma <GR#EE.NORMA> aktsia, mis lõpetas 52,70 kroonil ehk 1,7% madalamal kui päev varem.

Esiteks võis kartlike investoreid Norma aktsiat müüma sundida investeerimispanga LHV interneti leheküljel asuv foorumiteema, kus üks anonüümne allikas kuulutas ettevõttele halbu aegu seoses Norma probleemidega oma peamise koostööpartner Avtovaziga.

Normat võis pigem all hoida Stockholmi börsil pärastlõunaks 2% kukkunud ettevõtte omaniku Autolivi aktsia.

Pärastlõunal müügi alla sattunud Eesti Telekomi <GR#EE.ETL> aktsia odavnes 1,4%, sulgudes 70 kroonil. Kukkumine võib olevat aga ajutine, kuna Euroopa telekomisektor koos Eesti Telekomi GDRiga püsib Londonis stabiilne. GDRi hind oli pärastlõunal 12,2 dollaril ehk kroonidesse ja aktsiatesse ümberarvutatuna 71,12 kroonil.

Hetkel kuum