A? la carte ? prantsuse huumor

Reet Weidebaum 14. detsember 2001, 00:00

Aastavahetusel võib muude hõrkude meelelahutuste sekka väga hästi istuda ka teatriõhtu ? näiteks kergemapoolne salongikomöödia, nagu seda on Vanalinnastuudios äsja esietendunud Eino Baskini lavastus ?Õhtusöök lollidega?.

Tuntud prantsuse stsenaristi ja re?issööri Francis Veberi tekst on vaimukas, lugu täis hoogu, käänakuid ning suhtepuntraid. Tegemist ei ole rämekoomilise olustikujandiga, kus nali on üles ehitatud üksnes vaataja primitiivsetele bioloogilistele instinktidele, Veberi huumor põhineb peenemates toonides situatsioonikomöödial. Ka lavastaja Eino Baskin ja kunstnik Kustav-Agu Püüman püüavad silmanähtavalt hoiduda jõhkralt näkku kargavatest komöödiaelementidest, näidates üles usaldust ja taktitunnet nii näitlejate kui ka vaatajate huumoritaju vastu.

Komöödia sisu ära jutustada on ülekohtune vaataja suhtes, kel teatriõhtu alles ees seisab ? samahästi võiks saalisistujale siis vanu anekdoote jutustada. Küll võib ära märkida tegelastegaleriid, kes stereotüüpidena väga hästi tänasele eesti vaatajalegi tuttavad on: solvatud abikaasa, nümfomaanist armuke, petetud abielumees, veidrikust ametnik, saatuslik maksukontrolör, sirgetukaline maffiamees ja karistamatu rikkur. Võib arvata, et peaaegu iga Eesti elanik leiab sellest loetelust tüübi, kelle komistuste üle ta vähemalt teatrisaalis siira heameele ja kahjurõõmuga itsitab.

Peategelasi ehk autori tahtel võimalikke esilolle kehastavad Raivo Rüütel ja Peeter Oja, neile sekundeerivad Anne Veesaar, Väino Laes, Vello Janson, Rita Raave ja Egon Nuter.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:12
Otsi:

Ava täpsem otsing