Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Töötu abiraha saavad simulandid heakorratööle

  Inimuuring Eesti kohta näitab tööpuudust üledramatiseeritud kujul, sest viimased kaks kvartalit on tööpuudus vähenenud. Tööjõukulud suurenesid II kvartalis 7,8 miljardi kroonini, aastane kasv 18.
  Äripäeva arvates peavad riik ja omavalitsused sundima töötuid kas ümberõppele või siis heakorra- ja muudele hooajalistele töödele, muidu töötu abiraha ei saa. Siis selgub, kes on huvitatud (legaalsest) töötamisest ja kes mitte. See oleks aktiivne tööturupoliitika.
  Siiamaani valitsev halamine tööturu raske olukorra üle ei vii kuhugi. Vaatame olukorrale näkku nii, nagu see on. Pole uudis, et töötu abiraha saamine ei takista ümbrikupalga eest mustalt töötamist, näiteks tervete brigaadide kaupa ehitustöödel.
  ?Maksuvabastuse? tõttu on teenistus isegi väga korralik. Ametliku töötu staatust on tarvis vaid haigekassakaardi saamiseks, sest haigeksjäämine on asi, mida mustalt töötajad tõepoolest pelgavad. Ei saa end ravida ega ka sama moodi edasi töötada. (Uuest aastast võib haigekassa kaardi aga osta ca 6000 krooni eest, mis on riigi suur karuteene iseendale
  Ent kui n-ö töötud saaksid ükspäev kutse ilmuda nt muru niitma või vallamaja aknaid pesema, selekteeriks see välja simulandid. Need, kes juba usinalt mustalt töötavad, ja need, kes ei kavatsegi kunagi töötama hakata. Sama efekti annaks ümberõppele nagu sõjaväe kordusõppustele kutsumine. Kes kohale ei ilmu või seanahka veab, need abirahast ilma jäävad ja süüdistagu iseennast. Puhastumisprotsessi tööturul on hädasti tarvis.
  Omavalitsused, kes tunnevad oma valla inimesi hästi, lasevad pimesikumängul rahulikult käia. Nemad ju oma eelarvest töötu abiraha ei maksa, sestap võõras mure. Las vaesed saavad parem töötu abiraha ja ühtlasi töötavad mustalt, vähemalt ei koputa nii tihti vallamaja uksele. Ümbrikupalgast on saanud üks sotsiaaltoetuse viise. Mustalt töötamine ahendab küll omavalitsuse tulubaasi, kuid alati on võimalik hädaabi riigilt juurde manguda. Probleem on heitunud isikud, kes ei loodagi enam kunagi tööd saada, kuid sellega on nad oma valiku teinud. Maksumaksja ei jõua lõputult selliste inimeste tööotsinguid kinni maksta. Ilmselt kuuluvad nad sotsiaalhoolekande, mitte tööhõiveameti tegevusvaldkonda.
  Mida veel tuleks teha? Ettevõtjatele pealemaksmine, et need looksid uusi töökohti, ei aita. Mis kasu on töökohast, mida tegelikult pole tarvis? Selle asemel tuleb vähendada tööjõu pealt makstavaid makse, eelkõige sotsiaalmaksu. Samas avaldavad suurenenud kindlustusmaksud nivelleerivat mõju edukamatele töötajatele ja ettevõtjatele. Soodustada tuleb investeeringuid, mis loovad uusi töökohti. Töötu abiraha saajad võiks üles seada internetti ? see poleks häbipost, vaid eelkõige sotsiaalne kontrollimehhanism, et tuvastada mustalt töötavaid inimesi.
  Lõpuks, meil hakatakse kinni pidama 1,5 brutopalgast töötukindlustuse ja -kassa jaoks. Kuhu see siis läheb?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Teflonametnik, kel jäigi vastutus võtmata
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Ain Valdmanni laadsete ametnike järgi paistab välja, et linnavõimu juures on midagi hämarat. Ärme unusta seda ka nüüd, mil konkreetselt tema töölt lahkub, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kolmapäeval otsis USA aktsiaturg suunda, nafta hind langes
Kolmapäeval kõikus USA aktsiaturg plussi ja miinuse vahel ning päev lõpetati väikeses miinuses, kui investorid ootasid järgmisi märke majanduse suundumusest ning keskpankade juhid rääkisid inflatsiooniga võitlemisest.
Kolmapäeval kõikus USA aktsiaturg plussi ja miinuse vahel ning päev lõpetati väikeses miinuses, kui investorid ootasid järgmisi märke majanduse suundumusest ning keskpankade juhid rääkisid inflatsiooniga võitlemisest.
Tallinna kommunaalameti igavene juht paneb ameti maha
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Linnasüsteemis 46 aastat töötanud, neist 25 aastat Tallinna keskkonna- ja kommunaalametit juhtinud Ain Valdmann teatas, et paneb alates 1. oktoobrist ameti maha.
Raadiohommikus: autode hinnaralli jätkub, kuid asi pole tarnetes
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.
Vanemahüvitise lõhe oli läbi aastate väikseim
Statistikaameti andmetel oli keskmine vanemahüvitise suurus eelmisel aastal naistel 1205 eurot ning meestel 1463 eurot kuus. Kokku sai eelmisel aastal vanemahüvitist 38 882 eestlast, kellest kolmandik olid mehed.
Statistikaameti andmetel oli keskmine vanemahüvitise suurus eelmisel aastal naistel 1205 eurot ning meestel 1463 eurot kuus. Kokku sai eelmisel aastal vanemahüvitist 38 882 eestlast, kellest kolmandik olid mehed.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.