Graafik süüdistab Narva tekstiilifirma disainerit varguses

17. detsember 2001, 08:08

Graafik Eveli Varik (31) süüdistab tekstiilikunstnik Mae Lambingut (26) oma kunstiakadeemia diplomitöö idee varastamises, millega Lambing saavutas tööandja usalduse ning tahab jaanuaris minna firmat esindama Frankfurdi ärimessile, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tänavu kevadsuvel kunstiakadeemia lõpetanud Variku diplomitöö kujutab endast fotoseeriat, millel on valgete linade vahel lamavad vanemad inimesed.

11. detsembril tabas Varikut ?okk, kui ta nägi ajalehes Postimees praktiliselt üksüheselt mahaviksituna oma diplomitööd ning luges, et idee mõtles välja ja teostas hoopis tekstiilikunstnik Mae Lambing, kes õppis kunstiakadeemias tekstiili erialal ja lõpetas kooli temaga samal ajal. Nende diplomitööd olid ühel näitusel soolalaos.

Lambing rääkis ajalehele, kui kõva konkurentsi ta läbis, kui vastloodud Narva tekstiilifirma Polytex.ee ta 60 konkureeriva kandidaadi hulgast disainikoordinaatoriks välja valis ning kuidas ta mõtles välja hiilgava idee tutvustada tekstiilifirmat Saksamaal linade vahel lamavate vanemate inimeste hiigelpiltidega.

Kunstiakadeemia graafikaosakonna juhataja professor Enno Ootsingu sõnul on Lambingu tegevus kahetsusväärne kunstniku eetikanormide rikkumine.

?Mae Lambing kasutas oma töös sama ideed, mis plastiliselt väljenduselt ja kompositsioonilt ning värvilahenduselt plagieerib ilmselgelt Variku tööd,? ütles Ootsing. ?Kindlasti ei ole tegu juhusliku kokkulangevusega.?

Variku sõnul kavatseb ta diplomitööd välismaal eksponeerida ning kunstnik kardab, et sel juhul võiks keegi seal arvata, et tema on hoopis Lambingut plagieerinud. Varik lisas, et kui Lambing temaga ühendust ei võta, siis kaebab ta viimase kohtusse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing