Eesti reisilaevu ähvardavad nõukogudeaegsed tervisenormid

18. detsember 2001, 08:47

Sotsiaalministeerium tunnistas, et reisilaevadele rahvusvaheliselt kokkulepitust hulga rangemate tervisenõuete kehtestamine tulenes üliagaratest ametnikest, kes järgisid määrust tehes Nõukogude kaubalaevastiku norme, kirjutab Postimees.

Märtsis vastu võetud ja merendusspetsialistide hinnangul täiesti äpardunud sotsiaalministri määrus kehtestab alates tuleva aasta 1. jaanuarist reisilaevadele nõuded, mida on võimalik täita üksnes praeguseid laevu vanarauaks saates.

Määrus seab nõuded reisilaevade eluruumide mõõtmetele, toitlustus- ja hügieeniruumide paigutusele, mida pole spetsialistide sõnul võimalik täita.

Kajutite nõutavad mõõtmed on rahvusvahelistest tihti kuni kaks korda suuremad, laed peavad olema kaheksa sentimeetrit kõrgemad. Valmis laevael pole aga ruumide suurust enam võimalik muuta.

Probleem uue määrusega tuli ilmsiks, kui Soome laevaehitustehas pöördus sotsiaalministeeriumi poole seoses peagi valmiva Hansatee 2,6 miljardit krooni maksva laeva Romantika ehitusel ilmnenud raskustega.

Enamikku Eesti reisilaevu haldava firma Hansatee tegevdirektor Kalev Järvelill kinnitas, et Tallinki kaubamärgi all sõitvaid laevu on võimalik vastavalt uutele nõuetele ümber ehitada vaid teoreetiliselt.

Mereakadeemia rektor Jüri Lember kinnitas, et nägi määruse projekti vaid enne vastuvõtmist ning tegi sinna hulga märkusi kuni absurdsuste mahatõmbamiseni. ?Seal oli juttu isegi moskiitovõrkudest;? ütles Lember.

Laevadirektor Peeter Kangro sõnul tegid määruse koostajad vea, sidudes uued nõuded kunagiste Nõukogude kaubalaevastiku kohta kehtivate reeglitega.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Ain Aaviksoo nentis, et määruse koostanud Aino Kerde juhitud töörühma kuulusid nõukogudeaegse kogemusega, kuid vaieldamatult head spetsialistid.

Ta lisas, et kavas on hakata andma ministeeriumi töötajatele rohkem täiendõpet. Olukorda saab tema sõnul parandada määrusest sobimatute punktide väljajätmisega.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing