Häkkerid ründavad firmasid juhuslikult

Mehis Hakkaja 20. detsember 2001, 00:00

See võib olla järjekordne lugu üliuudishimulikust koolipoisist, suurt kahju külvanud välismaa häkkerist või, mis kõige tavalisem: järjekordsest laastavast viirusest või ussist.

Domina Privacy and Security poolt läbi viidud hiljutine küsitlus süütumat sorti kräkkerite ? veebilehtede näotustajate (defacers i.k. ehk kodulehe asendajad oma leheküljega) ? seas toob Eesti lugejani küberpaharettide enda vaated ja mõttemaailma. Näotustajad on ?häktivismi? (häkker + aktivist) esindajad, kes veebilehtede häkkimise läbi püüavad maailmale oma sõnumit edastada. Suurest hulgast küsitletust vastas kuus väga erinevate maailmavaadetega häkkerigruppi: BHS, SilverLords, WFD, AIC, MNS, HFS, miks nad firmade kodulehekülgi ründavad.

Grupi BHS (Brazil Hackers Sabotage) ehk Brasiilia Häkkerite Sabotaa?i ainsaks eesmärgiks on üsna lapsik motiiv: olla parim veebinäotustajate grupp maailmas. Seda seletab ka kolmeliikmelise grupi liikmete vähene vanus ? 16, 18 ja 21 aastat. Samas on silmatõrkav nende produktiivsus, üheksa kuuga üle 924 lehekülge. Grupi sõnul ründavad nad kõike, millest nende osavus üle käib. Grupp pole ka Eestit külastamata jätnud, sest selle aasta 18 mail on nad näotustanud Mulgi Meieri veebisaidi. Konkreetse rünnaku kohta Eesti firma lehele ja paljut muud saab lugeda veebinäotustamiste arhiivist defaced.alldas.de.

Eelnevat gruppi edestab üks produktiivemaid gruppe SilverLords, kelle skooriks on veidi rohkem kui aastaga üle 1365 lehekülje. See neljaliikmeline grupp (kolm pakistanlast ja üks brasiillane) propageerib oma kräkkimisega ?maailma rahu? ja protesteerib sõjategevuse ja genotsiidi vastu.

Hoopis erinev maailmavaade on grupil MNS (maniacs.never.stop), kes teadvustab maailma arvutite turvalisuse nõrkusest ning pakub oma rünnakute ohvritele ka abi süsteemi turvalisuse parandamiseks. Huvitav on veel siinkohal märkida nende gruppide kartmatust seadusandluse ja politsei ees. BHS arvab, et Brasiilia on hea koht kust häkkida, sest seadusandlus ei võta kräkkerite suhtes midagi ette. Oma häktivistliku tegevuse põhjusi õigustab grupp WFD: ?kui me paneme oma sõnumi oma enda serverisse, siis ei vaata seda keegi. Kui me aga paneme selle veebisaitidele, mida rohkelt külastatakse, on see efektiivne.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 12:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing