Afganistani vase- ja smaragdivarud ühed suuremad maailmas

20. detsember 2001, 16:17

Dokumentide järgi, mis langesid afgaanide kätte sõja käigus N Liiduga, on Afganistan rikas metallivarude poolest, näiteks vasevarudelt võib maa võistelda Tshiiliga, mis on üks maailma suurim vaseeksportija, teatab Bloomberg.

Ekspertide arvates on Afganistanis veel rikkalikult tsinki, tina ja uraani. Lisaks sellele on Afganistanis gaasileiukohad, mis igal aastal võivad anda 140 mld kuupmeetrit gaasi, mis tooks sisse 330 mln dollarit aastas. Üldisi maagaasi varusid hinnatakse 3,5 triljonile kuupmeetrile, kusjuures need võivad osutuda märgatavalt suuremaks, sest andmed on saadud vananenud metoodikat kasutades ja uuringuid teostati vaid piiratud territooriumil.

Afganistani söevarud võivad olla umbes 73 mln tonni, samuti võib riik võistelda Kolumbiaga smaragdide varude ja kvaliteedi poolest. Vääriskivide ja poolvääriskivide poolest oli Afganistan tuntud juba tuhandeid aastaid tagasi.

<#Lenta.ru=http://lenta.ru/economy/2001/12/19/copper/>

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing