Aastalõpp sädeleva ?ampanjaga

Rein Kasela 21. detsember 2001, 00:00

Läbi aegade on vahuveiniga tähistatud eriti pidulikke sündmusi, sest sädeleva mullidevahu seest loodame leida tõelise õnne. Viimane aeg omale varuda uue aasta vastuvõtuks pudel kihisevat jooki. Siin pakutavad on Prantsusmaa eri regioonide tooted, mis erinevad nii hinnalt kui maitselt, ehkki nende valmistamismeetod on sama.

Peaaegu kõigis Prantsusmaa veiniregioonides valmistatakse oma vahuveini. Et ainult Champagne? piirkonna tootjad võivad oma toodangut ?ampanjaks nimetada, siis on teistes parimates vahuveini valmistamise piirkondades kasutusel nimetus crémant, mis tähendab, et see vahuvein on valmistatud täpselt samal meetodil kui ?ampanja.

1877. aastast viinamarju kasvatav Bouillot? pere on oma vahuveini veel nimetanud viinapuu pärliks ? Perle de Vigne. Sädelev helekollane jook, mille mullide rida tõuseb klaasipõhjast ühtlase reana.

Aroomis kerge puuviljasus, mesi, küps õun, ka veidi rösti. Chardonnay viinamari on selles segus põhiline, sest võisust esineb nii aroomis kui maitses. Pinot Noir?i viinamarjast tulenevat mineraalsust leidub veidi järelmaitses.

Keskmise täidlusega, kreemine ja värske jook on parim serveerituna 6?8 kraadi juures. Tavaliselt on vahuveini harjutud pidama ainult aperitiivjoogiks, kuid väga edukalt sobib ta ka selliste toitude juurde nagu õhulised juustupallid, grillseened, röstitud põldvuti rind ning vanemad cheddar-juustud.

Poehind 163 krooni piires.

Valmistatakse kõige vanemas ?ampanjamajas, mille asutas 1729. a benediktiini munk Dom Ruinart. Briljantse helekuldse mee tooni jook, mille pisikesed nööpnõelapeasuurused ühtlased mullid tõusevad pideva joonega üles. Pikalt kestev mullide jada iseloomustab veel maitsmata joogi suurepärast kvaliteeti.

Aroom jõuline; puuviljasus, kollased lilled, röstitud leib, võisus, mineraalsus näitavad joogi intensiivset elavust. Maitses kollane ploom, küps õun, virsik, pähkel, mesi ja röstitud leib. Tugeva isikupärase järelmaitsega jook, mis serveerituna 6?8 kraadi juures tõotab suurepärast joogielamust. Väga tähtis on sellise õilsa joogi serveerimine õigest vahuveini klaasist, mis ülalt veidi kitseneb.

Poehind 550 krooni piires.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing