Tõnis Oja • 20. detsember 2001 kell 22:00

Börsileheküljed keskenduvad investorite harimisele

Börsitoimetusele oli 2001 ümberorienteerumise aasta. Alustasime nimemuutusest. Endise kaunis kohmaka raha- ja väärtpaberituru toimetuse asendasime suupärasema börsitoimetusega. Nimi peegeldab tegelikult börsilehekülgede muutuse formaalset külge. Tunduvalt olulisem on uus sisu, mida börsitoimetus oma lugejatele pakub.

Maailm muutub järjest globaalsemaks ja väiksemaks. Tänapäeva infotehnoloogia võimaldab meil investeerida peaaegu ükskõik millisel väärtpaberiturul maailmas. Senisest laiemalt püüame meiegi kajastada väärtpaberiturgudel toimuvat.

Kui varasematel aastatel kajastasid Äripäeva börsileheküljed lisaks Eestile eelkõige lähisturgudel (Läti, Leedu, Venemaa) toimuvat, siis nüüd oleme keskendunud rohkem Helsingi ja Stockholmi börsile ning loomulikult maailma juhtivale väärtpaberiturule ? Wall Streetile.

Neli aastat tagasi toimunud krahh peletas börsilt eemale paljud väikeinvestorid. 1996.?1997. aasta hinnaralli tekitas kujutelma, et börs on kiiresti rikastumise koht ning kaotada pole võimalik. Kõigist, kes börsile investeerisid, said hoobilt spekulatiivsed investorid, kes paigutasid oma vaba raha lühiajaliselt aktsiatesse, mis tõotasid tuua kiiret tulu. Unustati ära aga kaks tõsiasja. Esiteks: lühemaajalises perspektiivis (mõtlen lühiajalise perspektiivi all ka paari-kolmeaastast perioodi) võivad aktsiate hinnad väga kiiresti tõusta, aga ka sama kiiresti langeda. Teiseks: ei usutud hoiatusi, et lühiajaline aktsiatega spekuleerimine sobib vaid professionaalidele. Väikeinvestoritele lõpeb spekuleerimine varem või hiljem suurema osa investeeringute kaotamisega. Tavainimesel, kes soovib investeerida, tuleks silmas pidada vaid pikemaajalist perspektiivi.

Olemasolevaid ja potentsiaalseid investoreid silmas pidades alustasime mitme uue rubriigiga. Äripäeva nädalalõpulisas Puhkepäev ilmub investori ABC, kus selgitame lugejale tähtsamaid börsitermineid ja teavitame internetilehekülgedest, kust väikeinvestorid leiavad kasulikku teavet. Möödunud aastal hakkasime tutvustama ka olulisemaid börsiettevõtteid ? nii Tallinna Väärtpaberibörsil noteeritud kui ka maailma suuremaid ja kiiremini kasvanud börsiettevõtteid.

Tallinna Väärtpaberibörsil ei ole praegu kõige paremad päevad. Väikeinvestorite arv on viimastel aastatel kokku kuivanud. Kuid turumajandus ei saa olla efektiivne ilma tõhusalt toimiva väärtpaberibörsita. Inimestel tekib järjest rohkem vaba raha ning kõike pangadeposiidis hoida on ilmselt ebamõistlik. Hoiustena kaotab raha osa oma väärtusest, sest hoiuseintress on üldjuhul inflatsioonist väiksem. Miks siis mitte paigutada osa raha väärtpaberitesse, mis on küll veidi riskantsem, aga samas potentsiaalselt suurema tulukusega. Ühtlasi saavad inimesed oma rahaga aidata kaasa ka ettevõtluse arendamisele, ükskõik kas nad investeerivad siis Eesti või välisbörsidel noteeritud aktsiatesse.

Lõpptulemusena on ka välisettevõte aktsiatesse investeerimine kasulik Eestile, sest tagasi tulevad dividendid ja kunagi tulevikus aktsiahinna tõusust realiseeritav kasum.

Hetkel kuum