Hetked kaovad möödanikku

Erik Prozes 21. detsember 2001, 00:00

Minule jäi sellest aastast teiste hulgas meelde foto mõrvatud ärimehe Vitali Haitovi matustest (15.03.). Leinav lesk hetk enne kaane sulgemist kummardunud kirstu kohale, käed varjamas nägu. ?Tabloidlik lähenemine,? võite te öelda. Sellegipoolest sisaldas see foto nii tugevat emotsiooni, et ka kõige paadunum eraelu privaatsuse eest võitleja jäi pilti ajalehes vähemalt hetkeks vaatama. Selle dramaatilise hetke jäädvustuse esmane eesmärk ei olnud ?okeerida, pigem osutada heale pressifotole omasel emotsionaalsel moel ühiskonnas toimuvale.

Foto on hetk, fotograaf hetkepüüdja. Piltnikud tormlevad pressikonverentsidel, meeleavaldustel, algustel ja lõppudel. Konkureerivad väljaanded võistlevad: kes püüab parema hetke? Järgmisel päeval see unustatakse, asudes jahtima uusi, veelgi rabavamaid kaadreid. Ajalehes kasutatakse vanu fotosid harva. Me ei vaata tagasi. Meid huvitavad homsed uudised. Hetked vananevad koos sündmustega, kuhjuvad sadadele CD-ROMidele toimetuse riiulitel, muutuvad tarbetuks infomüraks. Tempo-tempo-tempo? Järgmisel aastal omab foto Vitali Haitovist tähtsust vaid tema lähedastele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:12
Otsi:

Ava täpsem otsing