• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Katkine süütejuhe võib auto maha põletada

  Külma ja niiske ilmaga tulevad ilmsiks automootori süütesüsteemi rikked. Tõrked automootori käivitumisel või ebakorrapärane töörütm on tihtipeale tingitud katkistest süütejuhtmetest, mille väiksemadki vead võimenduvad just sügisel ja talvel.
  Soovitav on süütejuhtmeid vähemalt 2?3 korda aastas visuaalselt kontrollida. Efektiivsem moodus on õhtuhämaruses avada mootori tühikäigul auto kapott ja kui kapoti all süütejuhtmete piirkonnas on näha ?ilutulestikku? (elektrisähvatusi), tuleb kindlasti järgmine investeering teha uutesse süütejuhtmetesse. Tavaliselt on elektrisähvatuste nägemisel süütejuhtmete vigastused juba nii tõsised, et esineb ka tuntavaid mootori töörütmi häireid. Halvimal korral süttib kapotialune leekidesse ja korraliku tulekustuti puudumisel põleb maha kogu auto. Esmased vead on märgatavad silmaga: süütejuhtme isolatsioonipinnal on näha väliseid kahjustusi ehk väikeseid sisselõikeid, hõõrdunud kohti, mõrasid. Sellised kahjustused nõrgendavad süütejuhtme isolatsiooni, mille tõttu võib toimuda süütepinge läbilöök muudele elektrit juhtivatele osadele. Liiga nõrk süütevool ja pinge tekitavad mitmeid probleeme: mootor ei käivitu või käivitub halvasti, tekivad süütehäired, kütusesegu ei sütti õigel ajal, põlemata kütusesegu tungib katalüsaatorisse, kahjustab seda, suureneb kütusekulu. Lisaks veel muudki hädad ? auto näidikupaneelile võivad tekkida valed näidud, autoraadio hakkab elektriliste impulsside edastamise tõttu ragisema, samuti võivad tekkida ülekandevead pardaelektroonikas.
  Oluline on süütejuhtmete väljavahetamise käigus jälgida, et sinna saaksid just selle autole sobilikud juhtmed. Teist tüüpi süütejuhe, mille kasutamist ei ole tehas heaks kiitnud ja mida ei kasuta autotootja, võib samuti põhjustada erinevaid tõrkeid. Juhtmeid on meie poodides saadaval väga erinevaid. Näiteks ainuüksi Saksa firma Bremi Auto-Elektrik valmistab kolme eri tüüpi süütejuhtmeid: vasksüdamikuga, klaaskiust südamikuga ja ferromagneetilise südamikuga. Need kõik vastavad autotootjate nõuetele, st täpselt vastavalt margile õiget tüüpi, õige pikkuse ja diameetriga. Samuti valmistab Bremi ka paljude automarkide originaalsüütejuhtmeid. Näiteks Fordile on tehase poolt ette nähtud 8 mm läbimõõduga süütejuhe, mida järgib ka Bremi valmistajatehas.
  Süütejuhtmete vahetamisel ja kontrollimisel ei tohi süütejuhet lahti tõmmata juhtmest endast, vaid juhtme otstesse kinnitatud küünlapiipudest nii, et juhtme ja piibu ühenduskontakt ei puruneks. Süütejuhtmete ühenduskontaktid peavad tihedalt haakuma süüteküünalde kontaktmutritega, jagaja kaane ja süütepooli ühenduskontaktidega. Kui ühenduskontaktid ei haaku asjatundmatu paigaldamise tõttu, tekib sädelemine, mis kahjustab süüteküünla või jagaja kaane pistiku isolatsiooni. Nii võib toimuda süütepinge läbilöök muudele elektrit juhtivatele osadele ja tekivad eelpool kirjeldatud vead ning jagaja kokkusulamine (vt juuresolevat fotot) on üsnagi tõenäoline lõpplahendus.
  Autor: Marve Millend
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Hüvasti Hiina, tere India! Apple kolib uue iPhone tootmist Indiasse
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Ärikutse: hakkame end sättima – unistuste saarele
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Hüvasti Hiina, tere India! Apple kolib uue iPhone tootmist Indiasse
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Apple teatas esmaspäeval, et hakkab oma uusimat iPhone 14 tootma Indias. Tehnoloogiagigant kolib tasapisi oma tootmist Hiinast ära.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Raadiohitid: vihjed kasvusektoritele ja hinnalangusele uusarendustes
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Azovstali omanik plaanib Euroopasse terasetehast
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Saabub tulumaksu juurdemaksmise tähtaeg
Esmaspäeval, 3. oktoobril on tuludeklaratsiooni alusel juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu ja maamaksu teise osa tasumise tähtaeg.
Esmaspäeval, 3. oktoobril on tuludeklaratsiooni alusel juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu ja maamaksu teise osa tasumise tähtaeg.
Kahe elektripaketiga Matsimoka: vaidlesime pikalt Eesti Energiaga
Toidutööstuse Matsimoka juhatuse liige ja ühe omaniku Jan Inno sõnul on ettevõtte jaoks praegu põhiküsimus, kas osa tarbitavast elektrist, mida makstakse börsihinna järgi, läheb ka universaalteenuse alla.
Toidutööstuse Matsimoka juhatuse liige ja ühe omaniku Jan Inno sõnul on ettevõtte jaoks praegu põhiküsimus, kas osa tarbitavast elektrist, mida makstakse börsihinna järgi, läheb ka universaalteenuse alla.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.