Võltsitud teletupsud lähevad hävitamisele

21. detsember 2001, 09:05

Ehkki Teletupsude kaubamärgi esindaja tahaks piiril konfiskeeritud valetupsud lastekodudele kinkida, käsib seadus lelud hävitada, kirjutab SL Õhtuleht.

Ligi 2000 piiril konfiskeeritud vale-teletupsu ootab ees kurb saatus - nad purustatakse masinas või visatakse ahju. Seadus lubab võltsitud jalatsid ja riided pärast etikettide eemaldamist küll vanadekodudele anda, lastekodudele mänguasju aga mitte.

?Kurb muidugi, kuid oleme sunnitud teletupsud hävitama, sest kaubamärgiseadus nõuab seda,? ütles tolliameti pressiesindaja Aivar Pau. ?Erandiks on vaid võltsitud rõivad ja jalatsid, millelt on lubamatud tähised eemaldatud.? Rahandusministri kehtestatud korra kohaselt võib neid valdaja kirjalikul nõusolekul anda riiklikele tervishoiu- või hoolekandeasutustele. Erikonfiskeeritud Teletubbies-nukke ei saa aga parimagi tahtmise juures nimetada rõivasteks või jalatsiteks.

Kaubamärki Teletubbies esindab Eestis patendibüroo Käosaar Co, mille patendivolinikul Jüri Käosaarel poleks isiklikult teletupsude lastekodule kinkimise vastu midagi, otsuse teeb aga siiski omanik. ?Teletupsude nukud on ise kaubamärk ja need tuleb põletada. Nende kinkimist omanik kindlasti ei aktsepteeri,? ütles Käosaar. ?

Edela tolliinspektuuri uurimistalituse juhataja Margus Adamsoni sõnul on piiril konfiskeeritud teletupsud tõelistega äravahetamiseni sarnased. Mingit erandit pole tolliametil plaanis leludega teha. ?Nad on täpsed koopiad, mis toodud Leedust või Poolast.

Adamsoni sõnul on tänavu konfiskeeritud 1876 Teletubbiese kaubamärgiga tähistatud võltsitud mänguasja ning 1440 pakki teletupsude piltidega närimiskummi. Kaks juhtumit on lahendatud ja kaupa sisse toonud isikuid on trahvitud, kaks juhtumit on veel menetluses. Kõigil kordadel on kaup kinni peetud Valgas, kahel korral on toojateks eraisikud, kahel firmad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing