Tõnis Oja • 23. detsember 2001 kell 22:00

Jaapan kriisis juba rohkem kui aasta

Jaapani jeen jätkas 3 aasta madalaima taseme uuendamist ka eelmise nädala viimasel päeval. Saareriigi valuuta on nõrgenenud juba seitse järjestikust päeva. Jeen nõrgenes 129,68 jeenini dollar pärast Jaapani rahandusministri Masajuro Shiokawa repliiki, et jeeni kukkumine ?ei olnud ebaloomulik?.

Detsembris on jeen nõrgenenud juba 4,7 protsenti. Tõenäoliselt jätkab jeen nõrgenemist vähemalt märtsini, mil lõppeb saareriigi rahandusaasta. Nõrgenev jeen võib aidata Jaapani majandust, sest eksportöörid on välisturgudel konkurentsivõimelisemad. Kuid on ebaselge, kas sellest piisab.

Valitsuse aruande kohaselt hakkas Jaapani majandus langema juba 2000. aasta novembris. Varem avaldatud andmete järgi oli saareriigi majandus esimeses kvartalis veel plussis.

Analüütikute arvates nõrgeneb jeen vähemalt 135 USD/JPYni.

Hetkel kuum