Tere tulemast uude, suurepärasesse maailma!

Mart Vabar 24. detsember 2001, 00:00

Muistsel maarahval on olnud hingeajal kombeks vaadelda muutuvat elu, seda, kuhupoole maailma asjad pöörduvad ning lume maha sadades teha kokkuvõtteid ses suhtes. Tänavune hingeaeg algas 11. septembril. Järgnenud sündmuste valguses pole maailm enam sama, mis varem - kuigi sõjaline võimuvahetus Afganistanis kulges suhteliselt väheste ohvritega.

1981.a. sattus Soome tudengitega jutuks tolle aja kuum teema, NSVL sissetung Afganistani ning tuli välja, et keegi seltskonnast oli 1970. aastatel sel mägisel maal käinud. Autostoplasena. Marsruudil Rootsist Indiasse oli läbitud muuseas Jugoslaavia, Türgi (sh Kurdistan), Afganistan, Pakistan.

Maailm niisiis on muutunud. Seejuures tahaks küll arvata vastupidist, aga lahkarvamused Lääne linnastunud rahva ning Lõunamaa kõrbe-inimeste vahel ei ole tõenäoliselt lõpuni käsitletud. Kas leidub piisavalt soovi üksteise püüdlusi mõista, või jääb peale soov vaenlasi otsida ning luua? Erinevus ideaalides on suur, võibolla aastatuhandete taha ulatuv.

Päevapoliitikasse tulles ? kes on uues olukorras võitjad, kes kaotajad? Esimene kaotaja kõikjal maailmas on arusaadavalt usaldus paremasse homsesse, vaba ühiskond, peaaegu tahaks öelda ? inimsus. Raha ning mõjuvõimu mõttes on kahtlemata kõikjal võitnud jõustruktuurid ning muud ühiskonna kontrollijad, kellede varasemad kahtlased teod uues olukorras enam päevakorras pole. Riikidena on kaotajad mõlemad sõdinud pooled - USA ning Afganistan. Viimase rahvas on üle 20 aasta kestnud sõja läbi lõplikult paljaks kistud, USA (küllap Läänemaailm üldse) on leidnud islamiusuliste rahvaste seas senisest enam ebasõbralikke pilke ning kaotanud rahvusvahelist prestii?i.

Võitjad torkavad vähem silma. Esmalt jääb pilk pidama Venemaal, kelle satelliitre?iimid Afganistani naabruses on pikemaks ajaks päästetud, samuti langeb T?et?eenia konflikti tähtsus välja sõjalisest kategooriast.

Segases olukorras nagu sõda on, on võitjaks alati ka kuritegevus, rahvusvaheline mäng sel noodil Afganistani ümber on endastmõistetav. See maa on suurim heroiinitootja ning et Taliban oli just hiljuti selle tegevuse omale alluval territooriumil keelustanud leides nii rahvusvahelise narkomaffia näol uue ning tugeva vaenlase. Missugune valitsus seal ka järgmisena võimule ei pääseks, ses küsimuses pole lähiaastail kindlasti mitte oodata muud, kui tootmise kasvu ja see fakt ei jäta oma jälge jätmata organiseeritud kuritegevusele igal pool, ka meie koduümbruses.

Üks asi on siiski jäänud samaks kõige selle sügisega muutunu kõrval ning see on show-bisnise soov teha raha katastroofide abil. Oleme kinolinal juba näinud linnade hävitamist kosmosetulnukate poolt, mitut mesti pommimehi, laevahukkusid ning mida iganes. Küllap ka praegu kirjutatakse kiiruga käsikirju, et võimalikult enne tarbijate huvi vähenemist turule paisata filme lennukiterroristide rünnakuist.

Kas on nii, et inimesed huvituvad argise tegelikkuse asemel virtuaalsest, olematust ja toovad sel moel laokile jäänud reaalsusse oma meeli köitnud filmide sisu? Jälgides tapmise-ja-tagaajamise liiki arvutimängude mõju laste psüühikale, tuleb arvata, et teatud määral asi nii käibki. Sel juhul võibolla siiski midagi on lõunamaalaste Prohveti hoiakus?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing