Ühisraha euro annab Eestile võrreldavad hinnad

24. detsember 2001, 00:00

Veel nädalapäevad ja peaaegu terve Euroopa läheb üle ühisrahale, mille olulisim rakenduslik väärtus on riigist-riiki võrreldavad hinnad. Eestil avaneb hea võimalus tutvustamaks laiemale Euroopale meie hindade ja kvaliteedi suhet. Seda viimast pole ju enam põhjust häbeneda.

Eesti peab senisest veelgi rohkem eksponeerima oma hindu eurodes ? see näitab suurt hinnaerinevust meie kasuks, vähemalt enamiku kaupade ja teenuste puhul. Selgelt võrreldavad hinnad peaks innustama turiste, ja mitte üksnes Soome omasid, siin rohkem raha kulutama.

Esimese pääsukesena läheb Tallinna Väärtpaberibörs alates 28. jaanuarist üle hinnanoteeringutele ja kauplemisele eurodes, ehkki börsitehingutes sularahaga veel tegemist pole. Aktsiate börsihinnad on suhtelised, seevastu kaupade ja teenuste hinnatase reaalne.

Supermarketid annavad kassat?ekil küll lõppsumma eurodes, kuid tarvis oleks eurohindu kõigile konkurentsivõimelistele kaubagruppidele. Sest turist-tarbija on üldjuhul mugav ega viitsi hakata kroonihinda 15,6466ga jagama, kui ta üldse krooni ja euro fikseeritud suhet teab või mäletabki. Sestap tuleb see töö parema müügi huvides tema eest ära teha.

Aktiivselt tuleks propageerida niisuguseid kaupu-teenuseid, mis on tunduvalt odavamad kui nn lääne analoogid, näiteks toit ja alkohol, apteegikaubad, teatri- ja kontserdipiletid, juuksur, hambaarst.

Nii nagu turistid on üllatunud, et Eestis ID-kaart ei kehtigi, oleks turistile kõige lihtsam muidugi eurodes maksta. Eesti rahaseadus kahjuks välistab euro sularahas maksmise võimaluse, ehkki see stimuleeriks majandust suurema tarbimise suunas kõige kindlamini.

Rahaseadus võeti vastu 1992. a enne rahareformi, kui polnud selge Eesti krooni tugevus. Seepärast tuli konkurentvaluutad välistada. Täna, 10 aastat hiljem, mil valuutakomitee on suurepäraselt vastu pidanud ja kroon veel tugevam, võiks riigikogu euro sularaha kasutamise Eestis seadustada.

Kui mingi seadus jääb ajale jalgu, tuleb sellest loobuda. Tugev pooltargument on Eesti majanduse Euroopa struktuuridega veelgi parem integreerimine.

Euro sularaha kasutamise poolt räägib ka Suurbritannia näide, kes pole küll rahaliidu liige, aga hakkab kõrvuti naelaga aktsepteerima jaekaubanduses eurot. Ikka suurema läbimüügi huvides, mis muud.

Praktikas on euro sularaha käibeletulek palju tähtsam sündmus, kui asjasse puutuv ametlik instants ? Eesti Pank ? seda tunnistab.

Teoreetiliselt on küll õige väita, et midagi ei muutu, kuna kursid on fikseeritud ja intressitase on niigi euro põhjal. Samal ajal lihtsustub oluliselt kogu välissuhtlus. Võib prognoosida, et dollari positsioonid maksevahendina nõrgenevad.

Euroopa majandusele peaks ühisraha positiivselt mõjuma. Selle väite eest sai Ameerika Ühendriikide majandusteadlane Robert Mundell Nobeli majandusauhinna. Ilmselt kehtib tema väide ka Eesti kohta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing