Ülo Toomsalu • 14. jaanuar 2002 kell 6:24

Õpetajate palgaraha tekitab erimeelsusi

Selle aasta jaanuarist tõusev õpetajate alampalk on kutsunud esile eriarvamusi omavalitsustegelaste ja koolijuhtide vahel, kirjutab Virumaa Teataja.

Linnade liidu ja omavalitsusjuhtide teisipäevasel kohtumisel haridusministeeriumis leidsid viimased, et õpetajate alampalga tõusuks ette nähtud 15% tuleks jagada kaheks: 10% läheks kõigile õpetajaile palgatõusuks, 5% jääks aga kohalikele omavalitsustele, kes selle raha eest õpetajaid premeeriks ja ergutaks.

Seda seisukohta jagab ka Tamsalu linnapea ja Lääne-Viru Ühisomavalitsuse juhataja Urmas Tamm.

?Omavalitsusel oleks võimalus selle rahaga tunnustada paremaid õpetajaid, sest ühelgi erialal ei tööta kunagi kõik võrdselt hästi,? põhjendas ta.

Kadrina Keskkooli direktori Arvo Pani sõnul on Lääne-Viru koolijuhid palgatõusu raha jagamist omavahel arutanud. ?See 15% peaks jõudma siiski tervenisti kooli,? arvas Pani, ?ühesugune palgatõus võiks olla kõigile õpetajaile 10 protsenti ja viie protsendiga võiksid koolijuhid oma äranägemise järgi õpetajate tööd tunnustada.?

Samasugust seisukohta on ajakirjanduses kaitsnud ka Rakvere Reaalgümnaasiumi direktor Martti Marksoo.

?Selge, et koolijuhid on selles asjas ühel meelel,? ütles ka Rakvere Gümnaasiumi direktor Aivar Part. Tema sõnul näitab õpetajate võimekust kõigepealt nende kvalifikatsioon. ?Palk sõltub niigi sellest,? lausus ta.

Haridusministeerium ei nõustunud õpetajate palgatõusu ümberjagamisega. ?Määrus on ette valmistatud ja läheb teisipäeval valitsusse kinnitamiseks,? ütles eile Virumaa Teatajale haridusministeeriumi suhtekorraldaja Liina-Jaanika Seisler.

Kõigi õpetajate alampalgamäär tõuseb selle aasta 1. jaanuarist 15%.

Hetkel kuum