16. jaanuar 2002 kell 8:14

ELi trahvitollid USA-le kahjustaks Soome kaubandust

WTO otsus, mis mõistis USA maksusoodustused ekspordiettevõtetele vastuolus olevaks rahvusvahelise kaubanduse reeglitega ning andis Euroopa Liidule õiguse kehtestada USA kaupadele trahvitollid, lööb valusamalt väikeste ning suure väliskaubanduse osakaaluga riikide pihta nagu seda on Soome, kirjutab Helsingin Sanomat.

Viimase kümne aastaga on kasvanud nii Soome eksport USAsse kui import, tõstes USA neljandale kohale Soome suuremate väliskaubanduspartnerite hulgas.

Eriti on kasvanud elektroonikakomponentide ja telefoni- ning raadioseadmete import USAst, mida Soome mingil juhul trahvitollidega karistatud kaupade nimekirjas näha ei taha. USAst impordib komponente ka Nokia.

Lootus on, et sanktsioonidega ähvardamine jääb pelgalt ähvarduseks, ütles Tööstuse ja Tööandjate liidu kaubanduspoliitika osakonna juht Pirkko Haavisto. Maksimaalsel juhul võiksid karistustollid USA kaupadele ulatuda 4 miljardile dollarile aastas.

Hetkel kuum