21. jaanuar 2002 kell 13:09

Märgistatud kütusega sõitjad saavad suuri trahve

Tolliamet on määranud kümnetesse tuhandetesse kroonidesse ulatuvaid trahve ettevõtetele, kes kasutavad oma sõidukeis kütusena erimärgistatud kütteõli ja rikuvad sellega maksukorralduse seadust.

Eelmisel kolmapäeval määras Kagu tolliinspektuur esimest korda sel aastal maksimaalse 20 000 krooni suuruse trahvi Tartumaal tegutsevale OÜ-le Trucco, kellele kuuluvat veokit kontrollisid Kagu TI ja Valga politsei ametnikud möödunud aasta 22. novembril Otepää-Kanepi maantee 3. kilomeetril.

Sõiduki kütusepaagist võetud proov tulemusel tehti kindlaks, et sõidukis kasutatakse mootorikütusena erimärgistatud kütust. Erimärgistus proovis osutus selgelt eristatavaks - kütusepaagist võetud vedelik oli sinine.

Sama suure rahatrahvi sai ka Tartumaa ettevõte AS PK Oliver, kellele kuuluv veok Scania jäi Kagu TI ja Võru politseiprefektuuri ametnikele erimärgistatud kütuse kasutamisega vahele 27. novembril Tartu-Võru-Luhamaa maanteel. Selle sõiduki paagist võetud proovis osutus erimärgistus samuti selgelt eristatavaks, seekord oli vedelik silmnähtavalt punane.

Vastavalt vedelkütuse erimärgistamise seadusele on kerget kütteõli keelatud kasutada mootorikütusena sõiduautos ning reisijate- või kaubaveoks ettenähtud sõidukis ning vastutuse sellise haldusõiguserikkumise sätestab maksukorralduse seadus.

Kütuseaktsiisi seaduse lisa kohaselt on diislikütuse aktsiisimääraks 3,04 krooni kilogrammi kohta ja erimärgistamisele kuuluv kerge kütteõli aktsiisimääraks 0,5 krooni kilogrammi kohta. Seega on kerge kütteõli aktsiisimäär üle kuue korra diislikütuse aktsiisimäärast madalam.

Tallinna tolliinspektuur tegi erimärgistatud kütuse ebaõige kasutamise eest eelmisel aastal trahve 24 füüsilisele ja juriidilisele isikule kokku 260 000 krooni ulatuses. Kirde TI määras 13 seaduserikkujale trahve kokku 252.000 krooni.

Hetkel kuum