19. veebruar 2002 kell 12:16

Poola president näeb Euroopat rahvusriikide liiduna

Poola president Aleksander Kwasniewski näeb Euroopa Liitu riikide föderatsioonina, kus Poola kureerida võiks olla bloki idapoliitika, vahendab Financial Times.

?Poola kogemus kõneleb rahvusliku teguri austamisest, erinevatest rahvusriikidest koosneva Euroopa ülesehitamise poolt,? ütles Kwasniewski Varssavis ELi tulevikufoorumil kõneldes. Samas ei toeta Poola poliitikud tsentraliseeritud ?superriigi? loomist.

Poola andis mõista, et tahab juhtrolli bloki välispoliitika kujundamisel Venemaa ja endiste liiduvabariikide suhtes. Poola välisministri sõnul tahab Poola luua ühendust ?Idadimensioon? sarnaselt Põhjadimensiooniga, mille kutsus ellu Soome Balti regiooni eelisarendamiseks.

Poolalt on see esimene olulisem panus Euroopa tulevikudebatti. Liitumise järel saab Poolast ELis suuruselt kuues liikmesriik, mille hääleõigus on samal tasemel Hispaaniaga.

Hetkel kuum