Ülo Toomsalu • 19. veebruar 2002 kell 7:13

Võrumaa rajab õhuinterneti ühenduse

Võrumaa omavalitsused soovivad uudse lahendusega parandada maakonna inimeste juurdepääsu internetile, rajades selleks mobiilsidemaste kasutades nn õhuinterneti võrgu kogumaksumusega umbes paar miljonit krooni, kirjutab Võrumaa Teataja.

Kavandatav projekt peab omavalitsusliidu esimehe Kurmet Müürsepa sõnul andma neile maaelanikele juurdepääsu internetti, kelleni Eesti Telefoni kaablivõrk ei ulatu. Nn õhuinternet jõuab Müürsepa sõnul kohtadesse, kus töötab mobiiltelefon, kuid nagu mobiiltelefonivõrk, ei pruugi ka õhuinterneti võrk katta iga mäetagust orgu või metsatalu.

Müürsepa sõnul on Võrumaa omavalitsused eeskujuks võtnud Tartumaa, kus on rajamisel samasugune võrk. Üle-eelmisel aastal varustati sama lahendust kasutades internetiühendustega Hiiumaa.

Õhuinterneti kvaliteet on küll võrreldes kaabli vahendusel pakutava ühendusega kõikuv, kuid Müürsepa andmeil siiski parem kui praegu maal ainuvõimalik sissehelistamisteenus.

Eeskätt on omavalitsuste soov varustada õhuinterneti ühendusega kohalikud raamatu- kogud ning teised avalikud asutused, samuti kogudused, perearstid. Suurt huvi on Müürsepa sõnul üles näidanud ka talunikud ning maal tegutsevad ettevõtjad ning eraisikud.

Hetkel kuum