Ülo Toomsalu • 20. veebruar 2002 kell 6:10

Poliitiline võitlus teeb Merist Eesti ainusaadiku Euroopa konvendis

Terav poliitiline võitlus Euroopa tuleviku konvendi kohtade pärast muudab üha tõenäolisemaks võimaluse, et ekspresident Lennart Meril tuleb alustada 28. veebruaril Brüsselis tööd ainsa Eesti esindajana, kirjutab Eesti Päevaleht.

Eile nurjus järjekordne Eesti delegatsiooni moodustamise katse, kui riigikogu enamus hääletas Mõõdukate esimehe Toomas Hendrik Ilvese asemel konvendi liikmeks rahvaliitlase Janno Reiljani. Seejärel katkestas Mõõdukate ja isamaaliitlaste kontrollitav väliskomisjon otsuse eelnõu arutelu.

?Mulle tundub, et konvendi osas ei saa me enne punkti pandud, kui muutub väliskomisjoni koosseis,? tunnistas väliskomisjoni aseesimees Ülo Nugis. Halvimal juhul võib riigikogu esindajate nimetamine lükkuda Nugise sõnul veel nädalateks edasi.

Mõõdukate fraktsiooni esimees Marju Lauristin pidas kahetsusväärseks, et koalitsioon lükkas tagasi väliskomisjoni kompromissi nimetada konvendi põhiliikmeteks Ilves ja Peeter Kreitzberg ning asendusliikmeteks Reiljan ja Tunne Kelam. ?Sellest on siiralt kahju, ettepanek arvestas nii Eesti kui ka kõigi parlamendijõudude huve,? ütles Lauristin. Määravaks osutus Reformierakonna hääletusest kõrvale hoidmine, lisas ta.

Rahvaliidu esimehe Villu Reiljani väitel töötab Andres Tarandi juhitud komisjon põhimõttel: ilma meieta tulgu või veeuputus, mis seab ohtu Eesti delegatsiooni osavõtu avaistungist. Rahvaliit ei usalda Ilvest, kes on pidevalt eiranud Eesti majandushuve. ?Mullu Humboldti Ülikoolis peetud kõnes asus ta otseselt suurriikide sõiduvette, propageerides Euroopa Liidu muutmist rahvusriikide suveräänsust eitavaks föderaalriigiks,? kinnitas Reiljan.

Hetkel kuum