Peeter Stamberg • 22. veebruar 2002 kell 8:38

Tehnoloogiasektor müügisurve all, Nasdaq -3%

USA aktsiate hinnad neljapäeval kukkusid, kui tehnoloogiaettevõtete aktsiate hinnad langesid Nasdaqil hirmude tõttu, et ettevõtete kasumid kuivavad kokku.

Wall Streetil sattusid tehnoloogiaettevõtted tugeva müügisurve alla pärast seda, kui investeerimisfirma Bank of America Securities vähendas Inteli <GR#US.INTC> kasumiprognoose ja telekommunikatsiooniseadmete pakkujad kukkusid Ciena <GR#US.CIEN> poolt antud hoiatuse peale.

Maailma suurim pooljuhtide tootja Inteli aktsia langes eile Nasdaqil 6,23%, 29,48 dollarini. Bank of America Securities alandas kompanii kasumiprognoose ja viitas võimalikule lähiajalisele nõrgale nõudlusele kiipide järele. Lisaks Intelile olid suures languses ka teised pooljuhtide tootjad. Kogu sektorit iseloomustav Philadelphia pooljuhtideindeks kukkus eile üle 6,5 protsendi võrra.

Fiiberoptiliste seadmete tootja Ciena aktsia hind kukkus 12,64%, 7,60 dollarini. Kompanii teatas rekordilisest kvartali tegevuskahjumist kuna telekommunikatsioonisektoris on kulutused vähenenud. Lisaks andis Ciena kasumihoiatuse aprillis lõppeva kvartali suhtes, kuna tellimused on veelgi vähenenud.

Raamatupidamisprobleemide küüsi langes võrguseadmete tootja Cisco <GR#US.CSCO> ja aktsia hind langes 9,47 protsendi võrra 15,11 dollarini.

Investorid ostsid traditsiooniliste ettevõtete aktsiaid. Ostuhuvi tunti lennukitootja Boeing Co. <GR#US.BA> ja alumiiniumigigant Alcoa <GR#US.AA> vastu.

Boeingu ja Alcoa aktsiad tõusid eile üle 2 protsendi võrra.

Dow Jonesi tööstuslik keskmine <GR#US.^DJI> langes naljapäeval 1,07%, 9834,68 punktini, Nasdaq <GR#US.^IXIC> kukkus 3,34%, 1716,24 punktini ja laiem S P 500 <GR#US.^SPC> langes 1,55%, 1080,95 punktini.

Dow indeks oli enamuse eilsest kauplemispäevast plussis, käies ära ka üle 10 000 punkti joone, kuid päeva teisel poolel hakkas indeks langema. Eriti järsk langus hakkas peale tund aega enne turgude sulgumist.

Langejate ja tõusjate suhe oli Nasdaqil 2:1 ja New Yorgi börsil 3:2. New Yorgi börsil vahetas omaniku 1,34 miljardit aktsiat ja Nasdaqil 1,81 miljardit.

Hetkel kuum