Ülo Toomsalu • 27. veebruar 2002 kell 6:19

Eesti Energia ei oska elektri hinna tõusu millegagi põhjendada

Eesti Energia kommunikatsioonijuht Erki Peegel keeldub vastamast küsimusele, millest koosneb 1. aprillil jõustuv põhitariif 110 senti kWh, kirjutab SL Õhtuleht.

?(Pikk paus) Hmm, raske on öelda selle 1,1 krooni kohta, sest see on ainult üks pakettidest,? ütleb Eesti Energia kommunikatsioonijuht Erki Peegel ja lisab, et põhitariif 110 senti kWh pole teiste pakettidega kuidagi seotud. ?Teiste pakettide tariifid ei sõltu põhitariifist,? ütleb ta mõtlikult.

Peegel nendib, et kuigi põhitariifi järgi maksjaid on kõige rohkem, moodustab nende tarbimismaht väikseima osa. Elektri põhitariifi järgi maksab 490 000 peret, kes tarbivad umbes 60% kogu eraisikute kasutatavast elektrist.

?Sellepärast ongi raske just põhitariifi komponente välja tuua,? otsib Peegel põhjendusi. ?Põhimõtteliselt saaks selle tariifi küll lahti joonistada, aga see oleks ekslik,? kinnitab ta.

?Kulud arvestatakse välja kõigile kodutarbijatele ja väikeettevõtjatele tehtavate kulutuste kaupa, ja kui see on kinnitatud, siis hakkab Eesti Energia selle baasilt tegema erinevaid hinnapakette. 110 senti kWh on ainult üks 8-9 hinnapaketist,? selgitab Peegel hindade kujunemist, jättes ikkagi ütlemata, millest see hind koosneb.

?Teate, mul on sama probleem ja mina lähen neljapäeva hommikul nende põhjendustega tutvuma,? ütleb majandusministri nõunik Heido Vitsur. ?Eesti Energia on eraõiguslik ettevõte, see on vaieldav, kas hinnakujunduse peaks avalikustama või mitte,? märgib Vitsur ja lisab, et tariifid peavad kindlasti avalikud olema. ?Seda saab küll nõuda.?

Hetkel kuum