Raimo Ülavere • 1. märts 2002 kell 15:21

Arco Investeeringud sõlmis TOPi ostulepingu

Arco Investeeringute AS sõlmis Kultuuriministeeriumiga Tallinna Olümpiapurjespordikeskuse (TOP) erastamistehingu ning tasus riigile ettevõtte aktsiate eest 210,123 miljonit krooni. Kokku investeerib TOPi erastaja esimeses etapis 288 miljonit krooni.

Esmasest 288 miljoni krooni suurusest investeeringust tuleb 86 miljonit krooni erastaja omavahenditest ning 202 laenuna Hansapangalt ja Ühispangalt. Lisaks ostusummale refinantseerib TOPi uus omanik ettevõtte vana, 30 miljoni krooni suuruse laenu ning ülejäänud summa suunab esmasteks investeeringuteks hoonetekompleksi renoveerimisse.

Kõigi erastamisega seotud tehingute lõpuleviimisel saab TOPi omanikuks AS TOP City, mille omanikeks on 50% ulatuses Arco Investeeringute AS ning 50% ulatuses AS C.H.P. Omafinantseeringuna investeeritava 86 miljonit krooni on kaks ettevõtet katnud võrdsetes osades.

Arco Investi juhatuse esimehe Kaido Saveljevi hinnangul on projekti tasuvusajaks arvestatud 15 aastat. 'TOPi näol on tegemist ühe Tallinna tuhmunud kinnisvarapärliga, mis tuleb uuesti särama lüüa. Meie ootused TOPiga seoses on suured ning investeeringute mahtu arvestades ka äärmiselt põhjalikult läbi kalkuleeritud,' ütles Saveljev.

Tallinna lahe ja Pirita jõe ääres paiknev TOP ehitati 1980. aastal olümpiamängude purjeregati läbiviimiseks. Praegu asub TOPis hotell, konverentsikeskus ning spordisaalid ja kaubanduspinnad. TOPi kompleks hõlmab 18 hektarit maad, hoonestuse üldpind on ligikaudu 50 000 m2. Kompleksi kuulub ka 167 kaikohaga sadam.

Arco Invest on Eesti juhtivaid kinnisvaraarendusfirmasid ning suurim elamupiirkondade arendaja. Firma 2000. aasta konsolideerimata käive oli 57 miljonit krooni. Arco Invest tegeleb nii elamu- kui äripindade arendamise ja investeeringutega, firma suuremate projektide hulka kuuluvad Merivälja2, Veskimöldre ja Maarjamäe uuselamupiirkonnad Tallinnas. Arco Investi aktsionärideks on Kaido Saveljev, Veljo Kuusk ja Arco Vara AS.

Kinnisvaraarendusega tegelev AS C.H.P. kuulub eraisikutele Urmas Uustalile, Raivo Randile jaAivar Tuulbergile, kellest kaks viimast on tuntud ehitusettevõtjad ning 1997. aastal asutatud Rand Tuulberg Grupi omanikud. AS-le C.H.P. kuulub muuhulgas ka Tartus asuv Barclay hotell.

Hetkel kuum