5. märts 2002 kell 10:18

Allhanked kiratsevad, kuid omatoodete eksport endiselt tugev

Nagu oodatud, oli väliskaubandus jaanuaris jätkuvalt madalseisus, mis on endiselt tingitud allhankeekspordi nõrkusest, teatas majandusministeerium.

Võrreldes aasta lõpuga jätkus mahtude vähenemine, kuid aastased langused olid nii töötluskaupade impordis kui ekspordis sarnased detsembrile. Endiselt on siin oma osa ka aasta tagasi samal ajal olnud allhankeekspordi kõrgseisul. Nii on mobiiltelefonide eksport vaid 6% eelmise aasta tasemest, mobiiltelefonide osade eksport on vähenenud kolmandiku võrra. Ka purustatud vanametallide allhanked on kuus korda väiksemad eelmisest aastast.

Üldist nõrkust näitab aga kõigi suuremate allhankegruppide ekspordi mahajäämus eelmise aasta tasemest. Vaadates väliskaubandust ilma töötluskaupadeta, on nii normaalimport kui -eksport kerges languses võrreldes detsembriga, kuid aastased kasvud on võrreldes viimaste kuudega oluliselt paranenud. Omatoodete eksport on võrreldes eelmise aastaga kasvanud 4,4%, vabatsoone arvestamata koguni 10%.

Hetkel kuum