7. märts 2002 kell 8:40

USA terasetollid kahandavad ELi teraseeksporti poole võrra

USA presidendi George W. Bushi poolt sel nädalal teraseimpordile kehtestatud tollid riskivad lõpetada vähemalt poole Euroopa Liidu teraseekspordist kogumahus 4 miljonit tonni ning ujutada bloki turu üle odava terasega muudest riikidest, mis varem siirdus USAsse, kirjutab Dagens Industri.

Euroopa Liit on lubanud kaevata USA sammu Maailma Kaubandusorganisatsiooni WTOsse ning rakendada omaltpoolt meetmeid Euroopa turu kaitseks.

Euroopa Liidu kaubandusvoliniku Pascal Lamy sõnul on 20. märtsil jõustuvad tollid selge rahvusvaheliste kaubandusreeglite rikkumine.

?USA motiveerib oma tolle WTO kaitseabinõudega, kuid seal on terase import 1998. aastast vähenenud 31%. Samal ajal on import Euroopa Liitu, mis 1997. aastani oli terase netoeksportija, kasvanud 18%,? ütles Lamy, kelle sõnul on Bushi otsus langetatud üksnes poliitilistel põhjustel.

Euroopa Liit teeb oma kaitsemeetmed teatavaks 12. märtsil. Tõenäoliselt puudutavad need dumpinguvastaseid tolle ja kvoote.

Hetkel kuum