Kaja Koovit • 21. märts 2002 kell 9:18

Euroopa Keskpank võib intresse tõsta

Euroopa Keskpank võib tõusva naftahinna ning kerkivate palkade tõttu intressimäärasid tõsta, kirjutab The Wall Street Journal.

Vaatamata sellele, et eurotsooni majandused alles kosuvad tagasiminekust, muretseb Euroopa Keskpank juba inflatsiooni pärast. Keskpank andis mõista, et intressimäärade tõstmine võib toimuda mitte küll kohe, kuid selle aasta jooksul.

'Riske hinnastabiilsusele ei saa hetkel veel identifitseerida, aga kindlalt võib väita et need riskid on üles- mitte allapoole,' lausus Euroopa Keskpanga peaanalüütik Otmar Issing eile päev pärast seda, kui Ühendriikide keskpank oli vihjanud võimalikele intressimäärade tõstmisele tulevikus.

Issingi Euroopa Parlamendi järelepärimisele tehtud avaldus näitab, et keskpank ei suhtu enam inflatsiooniriski neutraalselt.

Issing avaldas muret tõusva naftahinna ja ees seisvate palgaläbirääkimiste pärast.

Saksamaa kantsler Gerhard Schröder avaldas lootust, et Euroopa Keskpank hoiab intressimäärad 'õigustatud ja investeeringusõbralikul tasemel'.

Issingu avaldus toonitas, et keskpank muretseb inflatsiooni pärast ka siis, kui majanduskasv on aeglane ja olukorra paranemine ei ole veel sugugi kindel.

Eelmisel aastal ei asunud Euroopa Keskpank agressiivselt intressimäärasid kärpima kuni augusti lõpuni. Samal ajal kui USA keskpank püüdis agressiivse intresside kärpimisega majanduslangust vältida, üritas Euroopa Keskpank võidelda kerkivate nafta- ja toidukaupade hindade tõttu viimase kaheksa aasta kõrgeimale tasemele kerkinud inflatsiooniga.

Euroopa Keskpank taotleb hinnastabiilsust, mille kohaselt eurotsooni riikide aastane inflatsioon peab jääma alla 2%. Inflatsioon on sellel tasemel või kõrgemal püsinud alates 2000.aasta maikuust olles praegu 2,4% tasemel.

Hetkel kuum