Ülo Toomsalu • 27. märts 2002 kell 6:19

PM: Poolsada soomlast sai sanatooriumist tõve

Saaremaale tervist turgutama sõitnud bussitäis Soome pensionäre langes Kuressaare sanatooriumis üksteise järel piinava kõhutõve küüsi, mille päritolu on jäänud tervisekaitsjatele ning arstidele mõistatuseks, kirjutab Postimees.

Tervisekaitsjad ja sanatooriumi Saaremaa Valss arstid ei tea, kas see kirjutada viiruse või mõne bakteri arvele, et üle-eelmisel nädalavahetusel Kuressaarde jõudnud 51 soomlase ning veel 8 eestlase esimesed puhkepäevad möödusid hoopis oksendades ning kõhulahtisuse üle kaevates.

?Eks see üks paras mõistatus ole,? nentis Pärnu tervisekaitsetalituse Saaremaa osakonna juhataja Toivo Tarus. Tema teada pole kogu Saaremaal viimase kümmekonna aasta jooksul nii ulatuslikku haiguspuhangut olnud.

Kuressaare sanatooriumisse muda ja muid ravimõnusid mitmes grupis nautima sõitnud valdavalt pensionieas soomlased kaebasid tervisehäirete üle juba esmaspäeva hommikul. Teiste haigestunute hulgas oli koos vanematega Mandri-Eestist Saaremaale puhkama sõitnud 9aastane laps, kes oli öösel oksendanud.

Lapsel möödus haigus kiiresti, kuid tundmatust tõvest nakatunud soomlaste arv aina kasvas. Kõigil neil olid sarnased hädad: iiveldus, kõht lahti, lihasevalu ning üksikutel ka kõrge palavik.

?Kahtlustame toitu,? sõnas sanatooriumi peaarst Kaja Sepp. ?Samas suhtusid soomlased ise juhtunusse rahulikult ja rääkisid, et nende kodukandis kimbutab inimesi sarnaseid haigusnähte põhjustav viirus.?

Hetkel kuum