Ülo Toomsalu • 27. märts 2002 kell 6:23

PM: Valimiste parteistamine kohtab maal vastuseisu

Mitu omavalitsusjuhti kardab, et Riigikogus täna tõenäoliselt seadustatav valimisliitude keeld kohalikel valimistel paneb aktiivseid inimesi valdade juhtimisest kõrvale tõmbuma, kirjutab Postimees.

?See sarnaneb sundkollektiviseerimisega,? ütles Järvamaa 1650 elanikuga Väätsa valla volikogu esimees Tiit Tuuleveski (ÜVE-Res Publica).

Tema sõnul tuleksid parteinimekirjad kõne alla kindlasti 10 000 elanikuga omavalitsustes, aga väikevaldades on asi nadi. ?Parteisse lähevad ikka need, kes seda heaks kiidavad,? lausus ta. ?Paljud teised, kes kohalikku elu edendavad, löövad aga käega, et mingu nad põrgu.?

Kümneliikmelises Väätsa volikogus on praegu esindatud kaks kodanike valimisliitu ? ?Väätsa - meie kodu? ja ?Valikuvõimalus? -, millest kumbki pole erakondadega seotud. Samasuguseid omavalitsusi, kus pole ühtki parteinimega fraktsiooni, on Eesti linnadest ja valdadest ligi pooled.

Harjumaa Kiili vallavanem, parteitu Mart Riisenberg ütles, et kui valimisliitude keeld tuleb, siis kohalikud inimesed sellele hea pilguga ei vaata. Samas üritavad nad kuidagi olukorraga kohaneda.

Riisenberg ennustas, et kui valimisliitude keeld täna seadustatakse, käituvad omavalitsusjuhid erinevalt. Osa neist püüab end võimalikult kallilt müüa, leida endale erakond, kes suudab tagada rahastamist kohalikele objektidele. Teised võivad otsida endale väikese ja võimalikult nõrga partei, kes ei sekkuks kohalikku ellu.

Hetkel kuum