Ülar Lauk • 1. aprill 2002 kell 15:45

Enron maksab salaja kompensatsioone kõrgetele valitsusametnikele

Pankrotistunud energeetikakompanii Enroni ümber küpseb uus skandaal. Samal ajal kui 21 000 Enroni töötajat ootavad kompensatsiooni kompanii aktsiatesse pandud pensioniraha eest ja peavad elatusraha teenima ajakirjas Playboy, saavad mõned ameerika kõrged ametnikud juba kompensatsiooni, teatab NTVRU.com.

Kohtuväliselt on lubanud maksta kahjutasu Enroni audiitor - kompanii Arthur Andersen. Nagu kirjutas Wall Street Journal, oli Andersen nõus maksma 800 mln dollarit 5 aasta jooksul, kuid juba veebruaris leidsid mõned analüütikud, et audiitorkompanii on valmis maksma palju rohkem - üle 1 mld dollari.

Pole välistatud, et see 200 mln dollariline vahe lähebki varjatud kompensatsioonideks USA kõrgetele valitsusametnikele.

Enroniga kaotasid raha paljud kõrged ametnikud - ainuüksi armeesekretär (Secretary of the Army) Thomas E. White näiteks 8 mln dollarit; pankrotilaine tabas ka president George Bushi: Enroniga kõrbes börsil tema ämm.

Kui lisada siia veel Richard Cheney, John Ashcrofti jt nimed, siis on Ameerika massiteabekanalite kahtlusi raske alusetuks nimetada. Sai ju nn enronomaania (investorite usalduse kadumine suurte korporatsioonide finantsaruannete vastu) alguse just pärast Wall Street Journali artiklit.

Mainime, et uus skandaal Enroniga tekkis 1.aprilli eel.

<#NTVRU.com=http://www.ntvru.com/finance/01Apr2002/enron.html>

Hetkel kuum