Ülo Toomsalu • 4. aprill 2002 kell 6:19

PM: Mihkel Tiksi alternatiivpartei on kogunud sadu toetajaid

Sajad kodanikeühendused üle Eesti on valmis ühte heitma Loksa vallavolikogu liikme Mihkel Tiksi alternatiivparteiga Kohalike Valimiste Erakond, mis lubaks ka kohalikel valimisliitudel seadust rikkumata valimistel osaleda, kirjutab Postimees.

Tiks ei osanud eile täpselt öelda, kui palju toetusavaldusi loodav partei on kokku saanud, kuid kinnitas, et neid on sadu. Liitumissoove on tema sõnul tulnud kõigist Eestimaa nurkadest, välja arvatud saartelt.

?Võib öelda, et see seeme kukkus täiesti küpsesse mulda,? lausus Tiks. ?Ei osanudki loota, et nii hästi läheb, paljud inimesed on hoopis öelnud, et nad on selle idee peale ise juba varem tulnud.?

Kohalike Valimiste Erakonna loomise ettepaneku tegi Loksa vallavolikogu liige Tiks kõigile Eesti omavalitsustele alles selle nädala alguses. Sellise käigu põhjustas Riigikogus 27. märtsil vastu võetud otsus, mis keelab kodanike valimisliitude osalemise sügisestel kohalikel valimistel.

Keeld tähendab, et kandideerida soovijatel tuleks eeloleva nelja ja poole kuu jooksul leida partei ja end selle liikmeks või nimekirja kanda. Eesti 247 omavalitsusest 120s puuduvad parteinimekirjad täiesti.

Loodava erakonna nimekirjas võib Tiksi sõnul osaleda iga valimisliit ja teha kampaaniat enda, mitte aga mõne suurpartei nimekirjas. Samas ei saa uut erakonda registreerida enne, kui tuhat liiget olemas.

Uue erakonna loojad on juba kohtunud kodanikeühendustega Viljandis, täna teevad nad ringkäigu Lääne-Virumaal ning nädala lõpus Tartumaal.

Hetkel kuum