23. aprill 2002 kell 10:49

Tööandja varjas rasket tööõnnetust

Tartu Maakohus karistas 27. märtsil Tartumaal asuvat osaühingut Saltus Puit 20 000 kroonise rahatrahviga.

Tööandja soov pääseda vastutusest tööõnnetuse varjamise läbi ei viinud sihile. Raske tööõnnetus juhtus Saltus Puidus 29. oktoobril 2001. aastal. Firma töötaja T. K. kasutas puude lõikamisel kreissael valesid töövõtteid ning sai raske kehavigastuse. Tööõnnetuse põhjuseid on mitmeid, leidis kohus.

Firma ei korraldanud töötajale enne tööleasumist töökohale ja ametile vastavat tööohutus- ja töötervishoiualast juhendamist,seadmel puudus saeketta ümber asuva kaitseketta parempoolne osa, sae töötajale andmisel puudusid saekiigel tugilauad, millele asetatakse lõigatav materjal(töötaja valmistas puuduva laudise ise kättesaadavast materjalist).

Juhtunud tööõnnetusest ei teatanud tööandja viivitamatult tööinspektsiooni kohalikule asutusele, ei säilitanud õnnetuskohta õnnetusjärgses olukorras, ei viinud läbi õnnetuse uurimist ega koostanud tähtajaks tööõnnetuse raportit. Rekonstrueeritud ehitise, kus toimus tööõnnetus, võttis Saltus Puit kasutusele tööinspektori nõusolekuta.

Tööandja ei koostanud ega kinnitanud ohutusjuhendeid tehtava töö ja kasutatavate töövahendite kohta ning andis töötaja käsutusse kreissae, mis ei vastanud ohutuspõhinõuetele. Õigust esitada appelatsioonkaebus Tartu Ringkonnakohtule Tartu Maakohtu kaudu firma ei ole kasutanud. Nimetatud juhtum on tänavu esimeses kvartalis esimene kohtuniku poolt juriidilisele isikule määratud rahatrahv töötervishoiu ja tööohutuse seaduse ja selle alusel kehtestatud õigusaktide nõuete rikkumise eest. Mullu määras kohus juriidilisele isikule 5 trahvi kogusummas 200 000 krooni.

Hetkel kuum