Rootsi teadlased avastasid tavalistes toiduainetes, mida tarbivad miljonid inimesed, ootamatult palju vähki tekitavat kemikaali.
Stockholmi ülikooli teadlaste läbi viidud uurimus näitas, et tärklis, mida on ohtralt kartulites ja teraviljas, muutub kuumutamisel akrüülamiidiks, mis on vähki tekitava toimega ning hinnatud keskmiselt ohtlikuks aineks, kirjutavad tänased Rootsi ajalehed.
Teadlaste avastusel võivad olla kaugeleulatuvad tagajärjed nii toiduainetööstusele kui tarbimisele. Rootsi juhtiva supermarketite keti ICA juhid ning teiste toidukaupluste esindajad kogunesid kriisikohtumisele, et olukorda arutada. Esilagu mingeid tooteid poelettidelt veel kõrvaldada ei kavatseta.
Uurimuse järgi võib ohtlikku ainet olla kõige tavalisemates toiduainetes ? leivas, kartulites, riisis. Teadlaste sõnul esineb seda praetud, ahjus küpsetatud ja friteeritud toiduainetes, keedetud toidus ohtlikku muundumist ei toimu.
?Kui see tõesti tõeks osutub, et kartulikrõpsudes ja friikartulites esineb akrüülamiidi, on see veel üks põhjus seda liiki toiduaineid vältida,? ütles Lundi ülikooli keskkonnameditsiini professor Lars Hagmar.