Ülo Toomsalu • 26. aprill 2002 kell 6:12

EPL: Reservfondi raha õhutab poliittüli

Valitsuse plaan suunata lisaeelarvest 68 miljonit reservfondi annab Mõõdukate väitel võimaluse valimiste eel populistlikult raha jaotada.

?Asja taga on valitsuse soov mängida head onu. Riigikogu kontrolli alt viiakse välja suur summa, mida saab enne kohalikke valimisi laiali jagada,? süüdistas Mõõdukate aseesimees Eiki Nestor.

Parlamendi rahanduskomisjoni kuuluva Nestori sõnul pole ülespumbatud reservfondil sisulist mõtet, kirjutab Eesti Päevaleht. ?Miks koalitsioon arvab, et sellises suurusjärgus ootab meid ees pahandusi ja õnnetusi?? küsis Nestor. Ta toonitas, et reserv on mõeldud ettenägematute kulutuste katmiseks. Eelmisel aastal jagati sealt operatiivselt raha pärast koolipõlenguid ja metanoolitragöödiat, lisas Nestor.

Peaminister Siim Kallas ei nõustu opositsioonipoliitiku hinnangutega.

?Ma oleksin väga rõõmus, kui raha oleks valitsuse reservfondis rohkem. Sinna on juba arvestatud ETV toetamine seoses eurovisiooniga, võimalik toetus kohalikele omavalitsustele ning sotsiaaltoetuste võimaliku puudujäägi katmine,? põhjendas Kallas raha suunamist reservfondi. ?Need kulud ei ole hetkel lõpuni selged, mistõttu langetatakse konkreetsed otsused juba täpsemate kulude ilmnemisel. Otsest vaba raha on siiski äärmiselt vähe.?

Isamaaliitlane Kalle Jürgenson ei näe reservi kasvatamises otsest probleemi. ?Pean meie üldist reservfondide taset madalaks. Praeguse riigieelarve mahu juures võiks see aastas olla 200-300 miljonit krooni, et kiirelt reageerida õnnetustele ja igasugustele jamadele,? ütles rahanduskomisjoni endine esimees.

Samas on uus võim Jürgensoni sõnul rahajagamist juba politiseerinud. ?Rahandusministrist Hagudi külavanem juba andis reservfondist raha Hagudi koolile,? lisas ta.

Hetkel kuum