Ülo Toomsalu • 26. aprill 2002 kell 6:20

PM: Eesti internet sai sellel nädalal kümneaastaseks

Kümme aastat tagasi lõid Tallinna ja Tartu teadurid peaaegu üheaegselt interneti püsiühenduse satelliidi kaudu Stockholmi.

Rootsi Swedish Space Corporation pani pea üheaegselt 1992. aasta märtsis-aprillis satelliiditaldrikud üles nii Tallinnasse kui ka Tartu tähetorni ning asjasse pühendatud teadlased pääsesid virtuaalmaailma, kirjutab Postimees.

Eesti interneti sünnile kaasa aidanud Enok Seina sõnul oli geneetikutel ja molekulaarbioloogidel vaja juurdepääsu suurtele geeniandmebaasidele ja välismaal asuvatele võimsatele arvutitele, mis tegid molekulaarbioloogilisi rehkendusi.

Peale superarvutite kasutamise said Tallinna Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudi ja Tartu Biokeskuse teadurid internetist alla ja üles laadida teadustöösse puutuvaid faile. Interneti kasutamise võimalused piirdusidki üheksakümnendate aastate algul meilide saatmise, välismaal asuvate arvutuskeskuste kasutamise ning failide laadimise võimalusega. Mõistagi oli interneti kasutamine märksa keerulisem kui praegune graafiliste pildikeste klikkimine hiirega.

Eesti interneti sünni juures olnud toonane keemilise ja bioloogilise füüsika instituudi nooremteadur Jaak Lippmaa ei osanud 1992. aastal arvata, et internetist saab meedia selle tänapäevases tähenduses.

?Internetist on saanud meedia, milleta on raske tänapäeva ühiskonda ette kujutada. Ka kõige julgemad visionäärid kasutasid interneti kohta sõna ?meedia? tollal suure ettevaatusega,? rääkis Lippmaa.

Postimees on tõenäoliselt esimene äriettevõte Eestis, mis sai endale internetiühenduse. Toonane Postimehe arvutiasjatundja, praegune Unineti juhatuse liige Taavi Talvik aitas enda sõnul 1992. aasta kevadel tirida köiega satelliiditaldrikut Tartu tähetorni katusele.

Hetkel kuum