Ülo Toomsalu • 30. aprill 2002 kell 6:16

PM: Medõdede Rootsi kutsuja töötab vahendajana

Meditsiiniõdedele Rootsis töökohti pakkuv Anitha Sjöstrand Benktson juhib firmat, mis tegeleb meditsiinipersonali väljarentimisega.

Üks Rootsis töötav medõde, kellele Sjöstrand Benktson hiljuti Faluni haiglas tööd pakkus, kinnitas Postimehele, et eestlastele end üksnes haigla esindajana tutvustanud Sjöstrand Benktson on ka raviasutuse ruumes tegutseva erafirma Resursgruppen juht, kes rendib vahendustasu eest haiglale meditsiinipersonali.

Firma saab raviasutustelt ühe medõe töötunni eest 850 Eesti krooni, makstes sellest 350 Eesti krooni õdedele ning jättes enda firmale vahendustasuks 500 Eesti krooni.

Medõe sõnul on sääraseid ?väljarentimise? firmasid Skandinaavias sadu ning nende teenuseid kasutavad paljud haiglad. ?Nende kaudu tööle minnes on tunnitasu kõrgem kui otse haiglaga lepingut sõlmides,? möönis ta. Lisaks võib vahendusfirmaga lepingu sõlmiv medõde oma tööaja ise valida.

Samas tõestab Sjöstrand Benktsoni pakutud palganumber, et tegelikult pakutakse Eesti õdedele Dalarna maakonnahaiglas üksnes sanitari või abiõe ametikoha väärilist palka. Rootsis leiba teeniv õendustöötaja kinnitas, et õdede palk algab seal 35 000 Eesti kroonist ja võib ulatuda isegi 60 000 Eesti kroonini.

Sjöstrand Benktson on varem lubanud eestlastele kuni 30 000 krooni suurust palka.

Anitha Sjöstrand Benktson ise ütles Postimehele, et Resursgruppen ei ole erafirma, vaid on pigem kui suurhaigla üks kliinik, mille ülesandeks ongi teistele osakondadele meditsiinipersonali vahendada.

?Töölepingud sõlmivad nad minuga, aga seda ei saa küll väita, nagu paneksin ma midagi vahendustasuna oma taskusse,? lausus ta. Varem on Sjöstrand Benktson Postimehele kinnitanud, et selles projektis pole ühtegi vahendusfirmat.

Hetkel kuum