3. mai 2002 kell 9:48

Pirita elanikud tahavad jõekääru täisehitamisest päästa

Pirita elanikud tahavad looduskaitsealust jõekääru päästa täisehitamisest sel viisil, et soovivad maad praegustelt omanikelt ära osta.

Pirita linnaosavalitsus saadab lähiajal Tallinna linnavalitsusse aruteluks detailplaneeringu, mis näeb ette 19 maja ehitamist looduskaitsealusesse Pirita jõekääru. Algselt nägi detailplaneering ette samasse kohta kolme ridaelamu ehitamist, kuid kohalike elanike surve tagajärjel on nüüd kahe ridaelamu ehitusest loobutud.

Kümmekond Pirita jõekääru lähedaste tänavate elanikku kavatsevad moodustada aktsiaseltsi, mis ostaks praegustelt omanikelt kõnealuse maa ära ning sinna rajataks kõikidele linnaelanikele avatud park. Elanikud on kirjalikult teavitanud oma plaanist Tallinna linnapead Edgar Savisaart ning teinud linnale ettepaneku projektis osaleda.

Pirita Kalmuse tee 15 elanik Jaak Vaher ütles, et põhimõtteliselt on olemas ka raha, mille eest jõekääru maa praegustelt omanikelt välja osta ning katta kõik kulud, mida on juba praeguseni tehtud seoses ala planeerimisega. ?Teeksime sinna midagi botaanikaaia filiaali taolist,? ütles Vaher. ?Omanikud aga pole praegu müümisega nõus, nad keeldusid seda mõtet arutamastki.?

Vaheri sõnul on ühel kohalikul elanikul sidemed rahvusvaheliste fondidega ning konkreetse projekti puhul oleks võimalik sealt raha saada.

Kõnealuse maatüki suurus Pirita jõekäärus on kaheksa hektarit, maa ruutmeetri ametlik hind selles kohas on 500 krooni, kuid mitteametlik hind võib olla kuni neli korda suurem.

Hetkel kuum