Ülo Toomsalu • 13. mai 2002 kell 6:18

EPL: Tanklad soovivad bensiini 95 keelamist

Eesti suuremad tanklaketid esitasid majandusministeeriumile pöördumise, milles toetavad bensiini 95 müügilt kadumist järgmise aasta algusest.

Tanklaketid Eesti Statoil, Neste Eesti, Hydro Texaco ja Shell tahavad bensiini 95 asemel müüa vaid euronormidele vastavat mootorikütust 95 Euro, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kütusemüüjate ettepaneku kohaselt lõpeks järgmisest aastast bensiini 95 müük, kuid jätkuks bensiinide 80 ja 92 müük.

?Keelustades solkimise suhtes suurima riskiga 95 bensiini, tagaks bensiinide 80 ja 92 müügilejäämine vanemate autode omanikele sobiliku alternatiivi, kuid ei paneks ohtu uuematele autodele sobiva kütuse kvaliteeti,? kirjutasid tanklaketid.

Neste Eesti jaemüügijuht Artur Praun ütles, et tanklatest ostetakse kõige rohkem bensiini Futura 95. Euronormidele vastavaid bensiine Futura 95 Euro ja Futura 98 müüakse vähem. Prauni sõnul on Futura 95 müügiedu peapõhjus just selle madalam hind ? tavalise Futura 95 bensiini liiter maksab keskmiselt 60 senti vähem kui eurostandarditele vastav kütus.

Samas on Praun kindel, et eurokütuse hind langeb pärast seda, kui bensiin 95 müügilt kaob. Tema sõnul langetab hinda eelkõige konkurents, samuti vähenevad suuremate koguste toomisega logistilised kulud. Prauni sõnul ei ole avalduse taga kütusemüüjate soov teenida eurokütusega suuremat tulu kui bensiiniga 95.

Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse ja -tehnoloogia osakonna nõunik Viktor Grigorjev ütles, et praegu põhjustavad suuremates linnades 90 protsenti õhusaastest autod.

Hetkel kuum