Virkko Lepassalu • 14. mai 2002 kell 10:23

Riigikogu tahab kiirkorras seadustada iseenda firmalt laenamise

Riigikogu võtab homme suure tõenäosusega kiirkorras vastu seaduse, mis lubab omanikel ja juhtidel laenata iseenda firmadelt.

'Sellega tahetakse sisuliselt lubada kõiki neid laene, mida ajakirjanduses on kritiseeritud,' ütles Riigikogu õiguskomisjoni liige Jüri Adams.

Ta lisas, et äriseadustiku vastavad laenukeelud sisuliselt tühistuvad. Kuigi keeld, et firma juht füüsilise isikuna ei tohi iseenda firmast raha laenata, jääb kehtima, võib ta edaspidi moodustada miinimumkapitaliga OÜ ning selle katte all raha enda firmast välja viia.

Kõnealust sammu põhjendatakse asjaoluga, et praegused lanukeelud on tõsises vastuolus kontsernisiseste rahapaigutamisvajadustega.

Mõned politseiallikad, kellega ÄP on konsulteerinud, on väitnud, et tegemist on veega rahapesu veskile.

Adamsi väitel tuli vastav eelnõu majanduskomisjonist ning õiguskomisjon lülitas selle võlaõigusseaduse rakendusseadusesse. 'Ma ei ole seni saanud vastust küsimusele, miks oli see eelnõu täiendus vaja kiirkorras võlaõigusseaduse rakendusseaduse sappa lülitada selle asemel, et eraldi menetleda,' rääkis Adams. 'Valitsuskoalitsioon võtab selle ilmselt ka vastu.'

Täiendusettepaneku üks ettevalmistajatest oli advokaadibüroo Raidla Partnerid, kes on tuntud ka kui Hansapanga esindaja. Vandeadvokaat Jüri Raidla pole seni klientidega hõivatuse tõttu saanud mahti kommenteerida, kelle huve ta antud juhul esindas.

Iseendalt laenamine on viimasel nädalal ajakirjandusele huvi pakkunud seoses asjaoluga, et Hansapanga juht Indrek Neivelt võttis äriseadustiku laenukeeldu rikkudes iseeenda firmalt Nõuanne 500 000 krooni laenu.

Hetkel kuum