Peeter Stamberg • 20. mai 2002 kell 10:43

Helsingi börsil: ühinemiskeeristes Partek tõusnud viiendiku võrra

Suure tõusu on Helsingis läbi teinud ühinemiste keerisesse sattunud Parteki aktsia, mis on kerkinud üle 21% võrra 14,85 euroni.

Täna teatas liftitootja Kone, et ostab Partekist esmalt 30% osaluse, mis kuulub valitsusele, makstes reedesele sulgemishinnale 25protsendilise preemia. Kone ütles, et kui 225 miljoni euro suurune pakkumine riigi osalusele hinnaga 15,30 eurot aktsia eest aktsepteeritakse, siis tehakse ka pakkumine teistele aktsionäridele ülejäänud Parteki aktsiate omandamiseks.

?Hind tundub üsnagi hea olevat, aga küsimärk on selle kohal, kuidas loodab Kone saada tuge Parteki tegevusest,? ütles analüütik hommikul uudisteagentuurile Reuters.

Kell 12.00 teatas Partek, et nemad peavad Kone poolt pakutavat hinda liiga madalaks ja on ülevõtmise vastu. Partek nimetas pakkumist vaenulikuks.

?Parteki juhatus on arutanud seda asja ja usub, et pakutav hind ei vasta Parteki reaalsele väärtusele,? ütles juhatuse esimees Christoffer Taxell pressikonverentsil, vahendab uudisteagentuur Reuters. ?Enne ei ole Partekiga arutelu peetud, seega pean ma Kone pakkumist vaenulikuks.?

Partek, kes on juhtiv masinaehituskompanii, mis valmistab metsa- ja põllumajandustehnikat, teatas ka, et nad on ühinemiskõnelustes Soome KCI Konecranesiga ja peavad nende pakkumist paremaks. KCI Konekranesi aktsia hind võrreldes reedega muutunud ei ole. Kone aktsia on kukkunud ligi kümnendiku võrra 99,9 eurole.

Maailma suurima mobiiltelefonitootja Nokia <GR#US.NOK> aktsia on täna kerkinud 1,9% võrra 18,03 euroni.

Sonera <GR#US.SNRA> aktsia hind on tõusnud 1,6% võrra 4,48 euroni.

Helsingi börsi üldindeks HEXi väärtus on kasvanud 1% võrra 6940 punktini.

Hetkel kuum