Heidit Kaio • 21. mai 2002 kell 8:34

Algab kodumasinate energiamärgistusest teavitamise kampaania

Sellest nädalast tutvustab tehnilise järelvalve inspektsioon kauplustes üle Eesti kodutarbijale kodumasinate energiamärgistuse põhimõtteid.

'Kampaania eesmärgiks on teavitada ka Eesti tarbijat märgistuse olemasolust ning juhtida inimeste tähelepanu märgistuse praktilisusele,' ütles Tehnilise Järelevalve Inspektsiooni peadirektor Urmas Leitmäe.

Alates eelmisest suvest on kõigil kodumasinate (s.o. külmikute, nõudepesumasinate, pesumasinate ja trummelkuivatite) maaletoojatel kohustus märgistada iga toode vastava energiaklassi tähisega (A, B, C, D, E, F, G) ning igal tarbijal on õigus nõuda sellise märgistuse olemasolu.

A on kõige säästlikum energiaklass ning G kõige vähemökonoomne klass.

Energiamärgistus annab tarbijaile lisaostukriteeriumi hinna kõrval. 'Tarbijal peab olema selge viis teada saada, milline kodumasin tarbib rohkem elektrit ja vett ning milline masin töötab vaiksemalt,' ütles Urmas Leitmäe.

Kui kasutada kodumasinaid intensiivselt, võib energiasäästlikkus tulevikus anda ka rahalist säästu.

'Kodumasinate müüjatele esitatud nõue märkida külmikutele, pesumasinatele, nõudepesumasinatele ja trummelkuivatitele energiatarbimisklass, aitab kaitsta Eesti turgu arengumaade jaoks toodetud, liiga kõrge energiakuluga kodumasinate eest,' ütles Leitmäe.

Kodumasinate energiamärgistus on kõikjal Euroopa Liidus kehtiv. Kampaaniat rahastab Taani valitsus. Taani riik korraldas samalaadse kampaania viis aastat tagasi.

Hetkel kuum